C:Använd lyktstolpar för att ladda elfordon

Ladda elbilen i lyktstolpen.
Det blir möjligt med Centerpartiets nya förslag om att tillåta laddning av elfordon via gatubelysningen.
– Elen är redan framdragen och stolparna finns redan i gatumiljön. Det är smart, enkelt och billigt jämfört med att dra fram el till helt nya laddstolpar, säger Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.

Det går att ladda elfordon via lyktstolpar, men det är inte tillåtet. Stolparna får enligt en förordning bara användas för belysning. Centerpartiet vill därför ändra denna förordning, så att lyktstolparna kan användas även för att ladda elfordon.

– Det är en liten åtgärd som gör väldigt mycket nytta för klimatet. Det underlättar vardagen för dem som använder elfordon och gör det dessutom mer attraktivt för andra att skaffa ett elfordon, säger Rickard Nordin, som intervjuas i DN om förslaget.

Det är krångligt och dyrt att skapa möjligheter för folk med elbilar och laddhybrider att ladda sina bilar. Det är dyrt att gräva nya ledningar, speciellt i stadsmiljö, och det kan vara svårt att finna plats för laddstolparna.

Med Centerpartiets förslag blir det betydligt enklare att skapa fler platser att ladda sitt elfordon på.

– När gatubelysningen blir mer energieffektiv kan man använda lyktstolpar för att ladda elfordon. Elen är redan framdragen och stolparna finns redan i gatumiljön. Det är smart, enkelt och billigt jämfört med att dra fram el till helt nya laddstolpar, säger Rickard Nordin.