Kerstin Lundgren (C) nominerad till tredje vice talman

 Alliansen nominerade idag gemensamt Andreas Norlén (M) som talmanskandidat. Till tredje vice talman nominerade Alliansen centerpartisten Kerstin Lundgren.
– Hon är en starkt respekterad riksdagsledamot med gedigen politisk erfarenhet, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare.

På måndag samlas den nya riksdagen för upprop och då väljs riksdagens talmän. På dagens gemensamma pressträff presenterade Alliansen sin talmanskandidat Andreas Norlén (M), som har stora förutsättningar att vinna förtroende bland en bred majoritet i riksdagen. Idag är Alliansen också överens om att utskottsposterna fördelas mellan de två största grupperingarna i riksdagen. Det innebär att Sverigedemokraterna inte får några presidieposter i utskotten.

För Centerpartiet har det varit viktigt att hitta en brett respekterad och kunnig kandidat till talman. Det har också självklart varit viktigt att Sverigedemokraterna inte får inflytande över den politiska inriktningen i Sverige, säger Anders W Jonsson.
Centerpartiet som fjärde största parti kommer tillsammans med Alliansen nominera tredje vice talman.

– Vi är glada över att nominera Kerstin Lundgren som innehar riksdagsmandat från Stockholms län. Kerstin Lundgren är en starkt respekterad riksdagsledamot med gedigen politisk erfarenhet. Hon har likt Andreas Norlén erfarenhet från Konstitutionsutskottet, där hon tidigare suttit som ledamot, säger gruppledaren Anders W Jonsson.

Kerstin Lundgren har varit riksdagsledamot sedan 2002. Sedan 2006 har hon suttit som ordinarie ledamot i riksdagens utrikesutskott och varit utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.