C följde praxis i talmansfrågan – Andreas Norlén vald

I dag valde riksdagen ny talman och det nya talmanspresidiet. Centerpartiet följde den uppgörelse som Alliansen redan presenterade i fredags, samt tidigare praxis.

Som största regeringskonstellation nominerade Alliansen riksdagsledamoten och jur.dr. Andreas Norlén, Moderaterna. Norlén har varit riksdagsledamot sedan 2006, under förra valperioden var han Konstitutionsutskottets ordförande. I den slutna omröstningen fick Andreas Norlén 203 röster, socialdemokratiske riksdagsledamoten Åsa Lindestam som nominerats av Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick 145 röster och blir därmed förste vice talman.

Alliansen har redan från början klargjort att man avser att följa praxis, så även när det gäller talmanspresidiet. Det innebär att Alliansen lade ner sina röster i samband med val av andre vice talman, och röstade för sitt gemensamma förslag på tredje vice talman, centerpartisten Kerstin Lundgren.

– Valet av vice talmän handlar inte om politiska förslag eller vilket parti man föredrar. Valet av vice talmän utgår från en proportionalitetsprincip som gällt i modern tid och som Centerpartiet och många andra anser vara rimlig. Efter valet 2018 är Sverigedemokraterna tyvärr fortfarande Sveriges tredje största parti och har möjlighet till andre vice talmans-posten. Vi kommer därför fortsätta göra som Alliansen, S och MP gjorde 2014 när situationen var densamma, och rösta blankt, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson i en kommentar.

I omröstningen av andra vice talman var det Lotta Johnsson Fornarve, Vänsterpartiet som fick flest röster. I omröstningen av tredje vice talman fick Kerstin Lundgren, Centerpartiet, flest röster.

Det nya talmanspresidiet:

Talman: Andreas Norlén, Moderaterna

Förste vice talman: Åsa Lindestam, Socialdemokraterna

Andre vice talman: Lotta Johnsson Fornarve, Vänsterpartiet

Tredje vice talman: Kerstin Lundgren, Centerpartiet