Möt Martin Ådahl, nyvald riksdagsledamot C

”Nu vill jag vara med och visa att det är möjligt.”

Jag är en stolt småbarnspappa som brinner för frihet, öppenhet och miljö. I många år var jag nationalekonom på Riksbanken. Därefter startade jag nyhetsmagasinet Fokus, vilket lärde mig småföretagarens tuffa vardag, och efter det den gröna liberala tankesmedjan Fores, som jobbar med miljö, entreprenörskap och migration. Som Centerpartiets chefsekonom jobbade med att underbygga vår politik sedan 2013.

En viktig del av min världsbild formades 1989 då jag som tonårig korrespondent för Finanstidningen såg hur Östeuropa befriades från kommunismen. En annan viktig del var mitt engagemang för miljön och för EU, som ledde till att jag var med och startade Grönt Europa, miljövänner för svensk EU-medlemskap och kampanjade i folkomröstningen 1994.

Nu vill jag vara med om att visa att det är möjligt: Nästan alla nyanlända kan visst få jobb. Klyftorna inom Sverige och våra storstäder kan helas, om bara småföretagen tillåts växa, arbetsmarknaden fungera och skolorna stärks. Varenda ny bil kan vara en miljöbil. Sverige kan lysa som miljöföredöme för världen. Framförallt kan friheten och öppenheten sluta begränsas och beskäras, utan istället öka igen, för många fler.

Vilken politisk fråga brinner du lite extra för – och varför?

Som mångårig chefekonom brinner jag naturligtvis för ekonomiska reformer, framförallt för att de många utsatta arbetslösa i Sverige ska få jobb i småföretag. Men jag är lika engagerad i miljöfrågor och för styrmedel för att rädda klimatet.

Varför började du engagera dig politiskt och varför i Centerpartiet?

Som ung var jag mycket engagerad för miljön samtidigt som jag aldrig trodde på socialism. Eftersom jag också träffat Thorbjörn Fälldin som barn, genom min far, var valet självklart att gå med i Centerpartiet. När jag kom tillbaka i partiet som chefekonom 2013 var det för att jag trodde att Annie Lööf hade en väldig potential att skapa ett starkt grönt och liberalt alternativ.

Vad ser du mest fram emot med att vara riksdagsledamot den här mandatperioden?

Att försöka genomföra de stora reformer av arbetsmarknad, skatter, företagande som gör det möjligt för utsatta arbetslösa att få jobb, och de reformer som får ned klimatutsläppen i Sverige och EU.

Kan du nämna något från dina tidigare erfarenheter som du tror att du kommer att ha nytta av som riksdagsledamot?

Jag har ju jobbat länge med nationalekonomiska frågor bl.a. på Riksbanken och som chef för Fores, där jag också fördjupade mig i miljöfrågor och migration. Jag har ju också jobbat med utrikespolitik i många egenskaper, bland annat som journalist. Sedan har jag ju fått vara del av hela den resa som Centerpartiet gjort de senaste åren till en allt viktigare kraft i svensk politik, så jag har så att säga haft tid att skaffa mig en tydlig målbild.

En person – levande eller historisk – som du inspireras av?

Thorbjörn Fälldin, en intellektuell och en kraftfull ledare, som såg längre än vad hans samtid gjorde, bl.a. vad gällde decentralisering, miljö och företagandets betydelse.