Möt Linda Ylivainio, nyvald riksdagsledamot C

”Varje människa har rätt att förverkliga sitt livsprojekt, oavsett var i Sverige man bor och verkar.”

Jag är jurist och teologstudent och bosatt i Övre Kuivakangas, Övertorneå. Förutom att omväxlande ha varit medlem, förtroendevald och politisk tjänsteman i Centerrörelsen sedan 1988, har jag också arbetat som projektledare och jurist.

Mitt engagemang handlar om varje människas rätt att förverkliga sitt livsprojekt, oavsett var i Sverige man bor och verkar, och tron på att mänskligheten måste ta hand om det enda jordklot vi har.

Vilken politisk fråga brinner du lite extra för – och varför?

Försvars- och säkerhetspolitik. Sverige är ett litet omvärldsberoende land med exportorienterad ekonomi. Sveriges relationer till andra länder och Sveriges geopolitiska läge i EU:s utkant nära Arktis är högintressant.

Varför började du engagera dig politiskt och varför i Centerpartiet?

Jag engagerade mig i CUF valåret 1988. Det var våra idéer och förslag om miljöpolitik – valrörelsen präglades av algblomning och säldöd – och decentralisering, som fick mig att få upp ögonen för Centerpartiet. Centerpartiets idéer verkade så bra och relevanta givet de problem som jag och mina kompisar som växte upp i Korpilombolo, i den norrbottniska glesbygden, upplevde och oroade oss över.

Vad ser du mest fram emot med att vara riksdagsledamot den här mandatperioden?

Möjligheten att kunna lyfta fram och driva frågor som är viktiga dels för min hembygd Tornedalen och Norrbotten, dels för Centerpartiet och Sverige i stort. Norrbotten är toppen av Sverige och bidrar mycket till den svenska tillväxten och välfärden. För att näringslivet ska kunna fortsätta att växa och hela Norrbotten ska kunna utvecklas krävs goda förutsättningar. Jag vill bidra till att skapa sådana.

Kan du nämna något från dina tidigare erfarenheter som du tror att du kommer att ha nytta av som riksdagsledamot?

Jag kommer ha nytta av allt jag gjort hittills. Att vara och ha varit yrkesverksam som jurist, att ha varit kommunstyrelsens ordförande, att ha bott utomlands i olika perioder, att ha vuxit upp på landsbygden, i gränsregionen Tornedalen, pendlat mellan Stockholm och hemmet utanför Övertorneå, att studera teologi som jag gör nu. Det är de erfarenheter vi gör och de människor vi möter som formar oss till de vi är.

En person – levande eller historisk – som du inspireras av?

Jag inspireras av många olika personer och har flera förebilder inom olika delar av livet. Inom politiken inspireras jag av personer som bl.a. Maud Olofsson, Hillary Clinton och Karl Erik Olsson.