Möt Alireza Akhondi, nyvald riksdagsledamot C

”Det började med 601 jobbansökningar.”

Livet är sannerligen oförutsägbart! Den 27 april för över 26 år sedan fick jag en livschans som kom att förändra mitt liv för alltid. Det var dagen då jag kom till Sverige som 11-åring. Det var sent på kvällen, mörkt, blåsigt och ganska kallt. Jag minns det som om det var igår, känslan av nyfikenhet, tacksamhet men också rädslan kring det som kunde tänkas vänta.

Det påminner rätt mycket om hur jag känner här och nu som nyvald ledamot av Sveriges riksdag. Det som skiljer då från nu är också den enorma känslan av ansvar som medföljer förtroendet att få vara en representant för just dig. Mycket har hänt under dessa 26 år. Både positiva och erfarenheter som gjort ont, men som jag känner har breddat perspektiven och gett kunskap som är enormt värdefulla både i rollen som förtroendevald men också samhällsmedborgare.

Jag är 37 år, stolt pappa till en 4,5-åring, boende i Danderyd. Har haft ett civilt yrke fram till nu, senast som arbetsmarknadsexpert på en arbetsgivarorganisation. Tidigare har jag i rollen som integrationschef arbetat med nyanländas mottagande och etablering. Har även genomgått Handelshögskolans managementprogram för den offentliga sektorn.

Jag vill:

Förändra världen! Det finns mycket som behöver göras, allt ifrån ett gemensamt ansvar för klimatet, till att utrota fattigdom och allt elände som följer i dess spår. För mig som har upplevt krigets alla fasor är det självklart att ingen människa någonsin ska få uppleva mänsklighetens allra mörkaste sidor.

Men förändringar börjar alltid med små steg i det vardagsnära, i små enskilda beslut. Då är det naturligt att fokusera på de utmaningar som finns här hemma och här och nu. Vi har en arbetsmarknad med höga trösklar, en bostadsmarknad med stängsel och ett skattesystem som snarare är ett lapptäcke som försvårar istället för att möjliggöra. Vi ser parallellsamhällen växa fram, mörka krafter som tornar upp sig i horisonten, extremister på alla håll och kanter som växer sig allt starkare. Detta vill jag motverka, i varje enskild fråga, i varje enskilt beslut, i varje debatt, i varje ställningstagande. Det är ett ansvar som tynger – men som jag med stolthet vill bära.

Vilken politisk fråga brinner du lite extra för – och varför?

Jag brinner för integrationsfrågor. Men för mig är integration inte assimilering. För mig är integration ett samhällskontrakt där nya människor välkomnas till Sverige med en tydlig förväntan att lära sig det nya språket, de lagar och normer som finns och som via ett arbete är med och bidrar till vårt välstånd.

Varför började du engagera dig politiskt och varför i Centerpartiet?

Det började med 601 jobbansökningar, 600 nej och ett ja! En av de sista ansökningarna var för en tjänst som politisk sekreterare för Centerpartiet i Södertälje. Där var en vänlig själ som såg potential i en bångstyrig 22 årig ung man och gav mig en chans att äntra en värld som jag inte visste fanns.

Vad ser du mest fram emot med att vara riksdagsledamot den här mandatperioden?

Det här är den mesta spännande mandatperioden sedan 1920-talet givet det parlamentariska läget. Jag ser framemot att få tanka av alla erfarenheter och klokskap som finns i Centerpartiets nya riksdagsgrupp. Jag hoppas och tror att min gedigna arbetslivserfarenhet ska kunna ge nya perspektiv och att jag ska få möjlighet att göra gott för vårt samhälle.

Kan du nämna något från dina tidigare erfarenheter som du tror att du kommer att ha nytta av som riksdagsledamot?

Min uppväxt skiljer sig från de flesta andra. Jag är ett maskrosbarn och har upplevt fattigdom, krig, sexuella övergrepp och hunger. Det har varit misslyckanden men också framgångar. Jag har kämpat i motvind och lärt mig massor längs vägen. Jag tror att det är viktigt att politiken ska vara en spegling av vårt samhälle och att politik inte ska vara ett yrke, utan ett sant engagemang. Jag tror på mångfald och att människor med olika erfarenheter och bakgrund tillsammans kan fatta klokare beslut.

En person – levande eller historisk – som du inspireras av?

Hans Rosling som likt mig är uppväxt under enkla förhållanden. Han kunde på ett pedagogiskt sätt förklara komplexa skeenden och göra det begripligt. Idag, givet dagens hårda samhällsklimat är det extra viktigt med pragmatiska politiker som lyssnar till människors oro och som kommer med konkreta förslag till lösningar på de samhällsutmaningar som vi har. Men som framförallt kan förklara sambanden mellan olika beslut i det samhällspussel som behöver läggas. Jag hoppas kunna bidra till en sådan utveckling.