Centerpartiet röstar nej till att ge SD avgörande inflytande

– Centerpartiet kommer att rösta nej i morgondagens statsministeromröstning. Vi värnar Alliansen och vårt nej är endast ett nej till att ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande, den är fortfarande ett ja till fortsatta ansträngningar för en lösning där Alliansen kan hålla ihop och söka stöd över blockgränsen, säger Annie Lööf.

Inför valet sökte Centerpartiet mandat för en Alliansregering. Samtidigt sa vi att vi inte skulle ingå i en regering som krävde Sverigedemokraternas aktiva stöd. Tyvärr gav väljarna oss inte ett tydligt mandat för en Alliansregering och i det komplicerade parlamentariska läget kan stöd antingen sökas över blockgränsen eller hos Sverigedemokraterna. 

– Igår valde Ulf Kristersson att presentera en moderat och kristdemokratisk minoritetsregering som blir beroende av stöd från Sverigedemokraterna. För oss i Centerpartiet kan en Alliansregering bara bildas om det finns förankring över blockgränsen, säger Annie Lööf.

– Omröstningen imorgon handlar alltså inte om Ulf Kristersson som statsminister, den handlar om vilken maktposition man är beredd att ge Sverigedemokraterna. Centerpartiet kommer därför att rösta nej till att ge Sverigedemokraterna ett avgörande och historiskt unikt inflytande. 

Sedan Alliansen bildades för 14 år sedan är detta första gången som två partier väljer att försöka bilda regering utan de andra två. Alliansen består av fyra partier och allianspolitik kan därför bara bedrivas om fyra partier är överens. En moderat och kristdemokratisk minoritetsregering är alltså inte, och kan aldrig vara, en Alliansregering. 

– Centerpartiet värnar Alliansen och en röst i morgondagens statsministeromröstning är endast ett nej till att ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande, den är fortfarande ett ja till fortsatta ansträngningar att forma en handlingskraftig regering där Alliansens fyra partier kan hålla ihop i samtal över blockgränsen. Mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är det sex partier som representerar 75 procent av väljarna. Det vore ett underbetyg om vi inte kunde komma överens, säger Annie Lööf.