Federley toppar EU-lista

Den 26 maj är det EU-val och i dag tog Centerpartiets förtroenderåd beslut om partiets kandidater och valplattform.
Centerpartiet kommer under mandatperioden arbeta för ett grönt, demokratiskt och frihetligt Europa.
- Jag ser fram emot att leda partiet in i valkampanjen och fortsätta göra skillnad i EU-politiken, säger Fredrick Federley, som är toppnamn för C.

Centerpartiets förtroenderåd, med ett femtiotal röstande ombud från hela Sverige, beslutade enhälligt om att Fredrick Federley ska toppa partiets lista i EU-valet. Federley är för tillfället partiets enda ledamot i Europaparlamentet.
 
- Det viktigaste i EU-politiken är att kunna leverera. Det har jag gjort under de senaste åren och jag hoppas få väljarnas förtroende att fortsätta, säger Federley.
 
Det stundande EU-valet är ett mycket viktigt val. Centerpartiet är redo och väl förberett för att kunna bidra till att stärka de liberala krafterna i Europa. Partiets valplattform ”Framåt för ett grönt, demokratiskt och frihetligt Europa” tar avstamp i ett EU som ökar ambitionerna i klimatpolitiken och tar flera steg för att öka sanktioner mot de länder som bryter mot grundläggande fri- och rättigheter.
 
- Centerpartiet går till val på en hoppfull, framtidsinriktad liberal agenda för Europa. Vi är en motkraft mot den aggressiva, nationalistiska populismen som i land efter land breder ut sig, säger Annie Lööf.

- Klimat- och miljöförstöring är ett hot mot vår planets överlevnad och en hållbar ekonomisk tillväxt. Vi går därför till val på ett grönare Europa, där vi bland annat ställer högre miljökrav på den europeiska bilindustrin och höjer priset på klimatutsläpp inom EU, säger Federley.

Centerpartiets 10 första namn på EU-listan:

1. Fredrick Federley, 40, Europaparlamentariker
2. Abir Al-Sahlani, 42, projektledare
3. Emma Wiesner, 26, civilingenjör energi
4. Gustav Hemming, 46, regionråd
5. Kristina Jonäng, 50, regionråd
6. Louise Grabo, 25, generalsekreterare
7. Tomas Mörtsell, 49, kommunstyrelseordförande
8. Frida Nilsson, 34, lantbrukare
9. Ebba Krumlinde, 42, projektledare
10. Eric Luth, 23, företagare och student

Läs DN Debatt om Centerpartiets valplattform

Läs hela valplattformen här , 167.6 kB.