Federley: Det behövs bättre tågförbindelser till Europa

Danmark och Tyskland är nu överens om att finansiera en ny förbindelse över det så kallade Fehmarn-Bält. Detta kan i förlängningen korta restiden mellan Stockholm-Hamburg till fem timmar.

- Ska tåget konkurrera med flyget behövs fungerande infrastruktur, säger Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley.

Om något decennium ska det inte längre vara nödvändigt att ta färja mellan Rødby och Puttgarden. Det efter att ett nytt beslut tagits i den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Kvar är nu enbart den juridiska prövningen som väntas ta två år. Målet är att tunneln ska öppna under 2028 där tåg får gå i 200 kilometer i timmen.

Vid bygget av tunnel- och broförbindelsen Fehmarn-Bält och snabbtåg i Sverige kan restiden mellan Stockholm och Hamburg sjunka till omkring fem timmar.

- Den här typen av infrastrukturprojekt gör att tåget gynnas och flygets uppgång hålls tillbaka. Tyskland har goda tågförbindelser och det gäller även Österrike, Schweiz och Frankrike. Så för en svensk blir det med den här förbindelsen rätt bra möjligheter att ta sig vidare med tåget, säger Fredrick Federley.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet här