Annie Lööf talar inför liberaler från hela Europa

Den liberala rörelsen inom Europa är på frammarsch. I veckan samlas ledande företrädare från femton europeiska partier och organisationer på Lidingö, däribland En Marche från Frankrike och Cuidadanos från Spanien.

Syftet med konferensen är att stärka den liberala familjen, bygga organisation och utbyta erfarenheter.

– Vårt Europa är en plats där individer och stater kan växa och utvecklas. Ett Europa som välkomnar människor från olika delar av världen. Ett Europa som står upp för demokrati, jämställdhet, en öppen och fri handel, som respekterar lagen och som står för välstånd och stabilitet, säger Annie Lööf under sitt tal till deltagarna.

Samtidigt växer en global motståndskraft mot liberala värderingar. Bland annat i Polen och Ungern pågår en oroväckande utveckling där makten ligger hos partier som vill se ökad nationalism till priset av minskat samarbete och mindre sammanhållning i Europa.

– Nationalism, främlingsfientlighet och auktoritära synsätt på hur länder ska styras samt politiker som värderar människor utifrån etnicitet, religion, hudfärg och sexuella preferenser kan vi hitta i de flesta europeiska länderna idag, konstaterar Annie Lööf och fortsätter:

– Det är därför alla progressiva, liberala och demokratiska krafter – som står för hopp och en ljus framtid – måste förenas. Vi som tror på samarbete inom Europa, och på förståelse, vi måste stå enade, lära av historien och inte låta historien upprepa sig.

Centerpartiet står fast vid att det behövs ett ännu starkare liberalt samarbete, nu mer än någonsin.

Konferensen ”A Liberal European Leadership After 2019” har organiserats med hjälp av ALDE:s stiftelse European Liberal Forum (ELF) och Centerpartiets Internationella Stiftelse (CIS).