Nu går 100 miljoner kronor till att fånga in koldioxid

Centerpartiet har genom Januariavtalet drivit igenom viktiga satsningar på ny grön teknik, som inte bara minskar utsläppen utan också fångar in koldioxid. Nu delas årets utlovade investeringar på 100 miljoner kronor ut till forskning och investeringar i minusutsläpp.

För mycket koldioxid har redan släppts ut i atmosfären. De nya utsläppen bromsas inte tillräckligt snabbt om vi ska klara målen i Parisavtalet. Därför behöver vi med hjälp av ny teknik plocka bort och lagra koldioxid från atmosfären – det som kallas minusutsläpp.

– Centerpartiet har varit drivande i frågan om nästa generations miljöteknik och vi är stolta att pengarna redan nu delas ut. Grön teknik såsom minusutsläpp har redan visat sig framgångsrik i bland annat USA och Storbritannien, säger Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson (C).

Sverige är ett land med mycket skog, högteknologisk skogsindustri och ambitiösa klimatmål. Det innebär att det finns ideala förutsättningar och stor potential för denna typ av nästa generations miljöteknik.

– Vi måste ta på oss den gröna ledartröjan i den här frågan. Nu går 100 miljoner kronor till minusutsläpp under 2019 och det är viktigt. Men vi ser det här som en start och kommer att prioritera att satsningen byggs ut ytterligare, säger Rickard Nordin.

Läs artikeln i DN