Företag som satsar på forskning belönas i budgeten

Sverige finns ofta med i världstoppen när man tittar på innovativa företag och produkter. Det är inte bara en god nyhet för de individuella företagen i sig, utan bidrar samtidigt till en starkare svensk ekonomi och stabilare tillväxt. Därför förstärks nu de viktiga stöden till företag som väljer att satsa på forskning och utveckling, genom att kostnaderna att anställa personer inom de områdena sänks. Det har Centerpartiet varit med och drivit igenom i budgetsamarbetet tillsammans med regeringspartierna och Liberalerna.

Nu sänks arbetsgivaravgifterna ytterligare när företag anställer personer som arbetar med forskning och utveckling. Det så kallade FoU-avdraget har funnits sedan 2014 och innebär att företag kan göra avdrag med 10 procent för anställda inom forskning och utveckling. I höstbudgeten förstärks avdraget med 500 miljoner kronor 2020 och 670 miljoner kronor framåt.

– I Sverige ska vi ha förutsättningar i världsklass för forskning och utveckling. Alla våra innovativa företag är en otroligt stark konkurrensfördel när man tittar på världsmarknaden och det måste vi fortsätta att uppmuntra, säger Annie Lööf, partiledare (C).

Att förbättra möjligheterna för forskning och utveckling är också en del i arbetet för att Sverige ska vara en ledande kunskapsnation framåt, som ett av världens främsta innovationsländer. Den sänkta arbetsavgivaravgiften föreslås börja gälla från april nästa år.

– När företag satsar på forskning och utveckling skapar det inte bara vinster för enskilda företag utan det stärker hela vår samhällsekonomi. Dessutom sänder det en viktig signal om hur vi värderar forskning och kunskap, säger Annie Lööf.