Avhoppen skadar energibranschen

I veckan meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de lämnar Energiöverenskommelsen. Beskedet ges samtidigt som de sista bitarna av överenskommelsen ska genomföras. Centerpartiet menar att avhoppet är direkt skadligt för Sveriges energibranschen och svensk konkurrenskraft.

Sverige behöver en stabil energipolitik med långsiktiga och tydliga spelregler. Centerpartiet ser gärna en utvecklad energiöverenskommelse, gärna där fler partier ingår. Men den måste utgå ifrån verkliga problem, inte från politiska önskemål om ny kärnkraft som inte löser de faktiska problem som Sverige står inför. När Moderaterna och Kristdemokraterna nu hoppar av en bred överenskommelse som bara är tre år gammal leder det till en ökad osäkerhet inom energibranschen.

– Att lämna överenskommelsen nu, utan att svara på de bud som regeringen lämnat, är anmärkningsvärt. Det väcker tvivel om Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att hedra eventuella framtida överenskommelser, säger Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

Centerpartiet står upp för den energiöverenskommelse som branschen har omfamnat, och som gett de långsiktiga spelregler som bland annat gjort att vindkraften byggs ut i rekordfart. Lösningarna som behövs framåt handlar om att bygga ut elnäten, att få elen att räcka till i våra städer, och att ställa om till ett mer flexibelt system för att klara av att fler människor kör elbil.

– Energibranschen har själva varit tydliga med att de vill ha stabilitet och långsiktighet. Det måste vi kunna leverera från politiskt håll, och hålla fast vid de överenskommelser som sluts, säger Rickard Nordin.

Läs mer i en artikel