C vill storsatsa på sjukvården i kommande budgetar

Sveriges kommuner och regioner står inför stora utmaningar, inte minst inom sjukvården. En åldrande befolkning, krav på mer specialistkompetens och ett vikande skatteunderlag skapar ett ökat tryck på svensk vård.

– Vi ser ett behov av ytterligare kraftfulla satsningar för att säkra att hela Sverige får tillgång till en nära, trygg och tillgänglig vård. Centerpartiet kommer därför i budgetförhandlingarna, med start redan i vår, att driva på för mer pengar till kommuner och regioner, presenterade Anders W Jonsson, vikarierande partiledare, under sitt jultal.

Runt om i Sverige ser och hör vi vittnesmål om hur allt inte står rätt till i välfärden. Många av Sveriges kommuner och regioner står inför stora utmaningar, inte minst inom sjukvården.

– Jag ser själv hur vårdpersonalen varje dag kämpar tappert för att ge människor bästa möjliga vård. Hur de, trots stress och hög belastning hittar sätt att upprätthålla en vård i världsklass. Men jag ser också de utmaningar som finns. Utmaningar som vi politiker måste lägga in en extra växel för att lösa, fortsatte Anders W Jonsson.

Att vända detta kommer kräva handlingskraft och uthållighet. Det kräver en politik, nationellt som lokalt, som gör att skatteintäkterna kan öka. Det är därför som Centerpartiet arbetar för att göra det billigare och lättare för fler att hitta ett jobb eller starta företag. Det är därför som vi för en politik som gör det mer attraktivt att bo och leva även utanför våra större städer. Anders W Jonsson fortsatte:

– Det kräver också att vi utvecklar svensk sjukvård. Blir bättre på att utnyttja digitala verktyg, för att nå ut till fler. Att vi jobbar än mer med förebyggande hälsovård. Att vi gör vården till en mer attraktiv plats att arbeta på. Ser till att göra det lättare för vårdpersonal att göra karriär, ger fler läkare möjlighet att driva sina egna vårdmottagningar.

Verkligheten vi nu står inför kräver att staten tar ett större ansvar. Centerpartiet, Liberalerna och regeringen tillför ytterligare 5 miljarder till kommuner och regioner i budgeten för 2020.

– Det är bra, men det kommer inte att räcka. Svensk sjukvård behöver mer pengar. Det är därför som Centerpartiet i kommande budgetförhandlingarna kommer prioritera fler sjukvårdmiljarder, berättade Anders W Jonsson i sitt jultal.