Nyhet: Bättre hjälp till jobb i hela landet

Oavsett vem som förmedlar jobb ska en arbetssökande snabbt kunna få hjälp där den bor. Arbetsförmedlingen får därför ett nytt uppdrag att upprätthålla en lokal närvaro i hela landet.

– Centerpartiet har varit med och sett till att vi nu säkrar den lokala närvaron av Arbetsförmedlingen runtom i landet, även på de platser där kontor har stängts ned under året, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

Arbetsförmedlingens ledning har tidigare beslutat att lägga ner ett stort antal kontor, trots tydlig kritik från såväl Centerpartiet som från regeringen. Eftersom vi vill att jobbförmedlartjänster måste kunna erbjudas i hela landet kommer nu ett nytt uppdrag till myndigheten. I början på nästa år måste Arbetsförmedlingen säkerställa att det finns en lokal närvaro i hela landet, antingen genom deras egna lokaler, kommunen eller via servicekontor. Samtidigt kommer reformeringen påbörjas, vilket kommer att möjliggöra för ett större utbud av privata jobbförmedlare i hela landet.

– Det viktigaste är att arbetslösa får den hjälp de behöver. Därför ser vi nu till att det finns en lokal närvaro för människor att vända sig till runtom i landet, säger Anders W Jonsson.

I ett så kallat regleringsbrev ges Arbetsförmedlingen nu uppdraget att finnas tillgängliga i hela landet, även där kontor tidigare har stängts ner. En viktig anledning till kravet på en lokal närvaro är att arbetslösa ska ges möjlighet att boka fysiska möten. Det gör det samtidigt lättare att samverka med kommuner och andra aktörer.

– Arbetsförmedlingen valde i år att lägga ner ett stort antal kontor mot vår vilja, utan att det sparade pengar. Vi har arbetat hårt för att få tillbaka en lokal närvaro i hela landet, vilket nu kommer att ske nästa år, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Se mer i en intervju i SVT