C: Olyckligt att M och KD vill höja skatten på arbete

Moderaterna och Kristdemokraterna vill stoppa Centerpartiets förslag för fler jobb för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. För att genomföra denna skattehöjning tar M och KD hjälp av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Det beklagar vi. Moderaterna och Kristdemokraterna vill tydligen höja skatten på jobb och företagande. Vi var tidigare överens om en politik för att bryta utanförskapet och upprätthålla arbetslinjen. Nu går man på Vänsterpartiets linje och gör tvärtom, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C).

Med Centerpartiets förslag om ett ingångsavdrag skulle fler människor som står längst ifrån arbetsmarknaden kunna få ett jobb, genom att det blir billigare för företag att anställa unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. Enligt Svenskt Näringsliv riskerar ett stoppat ingångsavdrag innebära färre arbetade timmar och lägre skatteintäkter till kommunerna, och även Företagarna är kritiska.

Ett borttaget ingångsavdrag skulle både drabba de arbetslösa som har svårast att få jobb och de företagare som planerar att anställa personal från halvårsskiftet. Det blir upp till 5000 kronor dyrare per månad, eller 60 000 kronor dyrare per år, att anställa en person som skulle ha omfattas av ingångsavdraget om den extrabudget som nu lagts fram i finansutskottet blir verklighet.

– Vi hoppas att M och KD ska ändra sig om att de tillsammans med Vänsterpartiet vill stoppa ett förslag som skulle minska utanförskapet i Sverige och leda till fler jobb. Vi tycker att det är mycket olyckligt om de väljer att göra detta samtidigt som ekonomin går mot en inbromsning, säger Emil Källström.