Fler möjligheter att ladda elbilen

Nu införs nya regler kring parkeringsplatser, som framåt måste innehålla laddmöjligheter för elbilar. Det är första gången som skarpa krav på laddinfrastruktur vid parkeringar introduceras, vilket är något Centerpartiet har drivit igenom tillsammans med Liberalerna och regeringen inom ramen för Januariavtalet.

Om fler människor ska kunna välja elbil måste förutsättningarna först komma på plats. Centerpartiet har varit drivande i att ta fram de nya reglerna som ska gälla i framtida parkeringshus, nya bostadsrättsföreningar och på andra platser där fler än tio parkeringsplatser byggs.

I vissa fall handlar det om att dra fram elledningar vid varje parkeringsplats, i andra fall måste det också finnas minst en fysisk laddstolpe på plats.

– För att få ut fler elbilar på våra gator så behövs helt enkelt fler laddstolpar. När du köper en elbil ska du kunna lita på att det också finns laddstolpar redo, säger Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.

De nya reglerna kommer att gälla från maj i år. Vid 2025 kommer vissa av kraven på laddmöjligheter också att gälla retroaktivt, för exempelvis parkeringsgarage. Och Centerpartiet för redan en diskussionen med Liberalerna och regeringen om att skärpa kraven ytterligare.

– Det här är smart och enkel centerpolitik som nu blir verklighet. Det kommer att göra skillnad för klimatet och är en viktig del i hur vi kan klara omställningen, säger Rickard Nordin.

Hör mer i en intervju i Ekot