Federley tar plats i EU:s fiskeriutskott och industriutskott

På grund av Brexit har ett antal positioner blivit lediga i Europaparlamentets olika utskott. Centerpartiets Fredrick Federley tar därmed plats som ordinarie ledamot i fiskeriutskottet (PECH) och som ersättare i utskottet för industrifrågor, forskning och energi (ITRE).

– Jag ser fram emot att fortsätta arbetet för ett grönt, fritt och modernt Europa, säger Fredrick Federley.

– Arbetet i Europaparlamentet fortsätter. Genom det här beskedet sluter jag cirkeln och har en aktiv del i all relevant lagstiftning som rör miljö, klimat, jordbruk, hav, energi, forskning och biologisk mångfald. Det känns väldigt bra, säger Federley.

Sedan tidigare är Fredrick Federley ordinarie ledamot i miljöutskottet (ENVI) och ersättare i jordbruksutskottet (ENVI). Han är också vice ordförande för den liberala gruppen i Europaparlamentet (Renew Europe) och med i den arbetsgrupp som tillsammans med EU-kommissionär Frans Timmermans ska utarbeta EU:s klimatpaket The Green Deal.

– Kampen mot utsläpp och överfiske måste vi framför allt ta utanför Sveriges gränser – därför gick jag till val på att öka EU:s miljö- och klimatambitioner. Det är både bra och viktigt att min portfölj återspeglar den ambitionen, säger Federley.

Formellt fattas beslut om utskottstilldelning under nästa parlamentssession, planerat till den 1-2 april 2020.