Slopad skatt på gåvor till anställda

Under andra halvan av 2020 kommer arbetsgivares gåvor till anställda, upp till ett värde av 1000 kronor, inte att vara skattepliktiga. Lagen ändras tillfälligt för att gynna lokala företag och stödja dem som drabbats under coronakrisen.

– Många företag och kommuner vill stötta det lokala näringslivet och samtidigt uppmuntra sin personal i dessa svåra tider. Nu gör vi det enklare att göra just det, med tusen skattefria kronor att ge gåvor för under 2020, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare (C).

I regel är en arbetsgivares gåvor till sina anställda skattepliktiga, med undantag för till exempel julgåvor och jubileumsgåvor. Nu införs en tillfällig lag mellan 1 juni och 31 december i år som tar bort skatteplikten på alla gåvor upp till ett värde av 1000 kronor.

– Vi vet att många arbetsgivare runtom i landet söker nya sätt att gynna lokala företag. Ett sätt är genom att exempelvis köpa presentkort på lokala butiker till sina anställda, och det är sådana initiativ vi vill uppmuntra genom det här förslaget, säger Anders W Jonsson.

Förslaget ska ge kommuner och företag en möjlighet att genom gåvor till sina anställda bidra till ökad konsumtion och stödja olika branscher. Förhoppningen är att det bidrar till att minska de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen i Sverige.

– Det kommer att krävas många insatser för att rädda våra svenska företag, stora som små. Centerpartiet arbetar hårt för att fler företag ska kunna överleva den här svåra tiden, säger Anders W Jonsson.

Läs mer i en intervju med Anders