Nu sänks skatten i glest befolkade kommuner

Nu är förslaget om skattesänkningar för boende i glest befolkade områden färdigt. Centerpartiet presenterade satsningen under Almedalsveckan 2019 och nu ska förslaget gå till Lagrådet. Skattesänkningen föreslås införas 1 december 2020, men gäller retroaktivt för hela året.

– Människor på landsbygden betalar alldeles för hög skatt i jämförelse med andra delar av Sverige. Trots det får de sämre offentlig service och sjukvård. Det är en orättvisa som vi inte accepterar, säger Per Åsling, skattepolitisk talesperson.

Under Almedalsveckan förra året presenterade Centerpartiet ett nytt förslag om skattesänkningar för människor som bor i glest befolkade områden på landsbygden. Förslaget aviserades kort därefter i höstbudgeten och går nu vidare till Lagrådet, vilket innebär ett historiskt steg mot att jämna ut skatteklyftan mellan stad och land.

Skattesänkningen gäller främst för personer som bor i Norrland och nordvästra Svealand – för dem väntar en skattesänkning med 1675 kronor per år.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2020, men ska gälla retroaktivt för hela året.

– Det här är en viktig landsbygdssatsning som Centerpartiet har drivit igenom. Trots att boende på landsbygden betalar högre skatt än genomsnittet tar det längre tid och kostar mer pengar för dem att ta sig till jobbet, skolan och servicekontoret, och kostnaderna för att värma sitt hus eller gård är ofta högre. Det är viktigt att landsbygdsbor kompenseras för de unika utmaningar de står inför. Vi måste därför ta ordentliga tag i den orättvisa skatteklyfta som finns mellan stad och land idag, säger Per Åsling.

Kommuner som omfattas av förslaget:

  • Dalarnas län: Avesta, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Älvdalen.
  • Gävleborgs län: Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker och Söderhamn.
  • Jämtlands län: Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund.
  • Norrbottens län: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.
  • Värmlands län: Arvika, Eda, Filipstad, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
  • Västerbottens län: Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Åsele.
  • Västernorrlands län: Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik.
  • Västra Götalands län: Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål.