Budget: Mer pengar i plånboken för sju miljoner människor

I dag presenterar Centerpartiet och Liberalerna stora inkomstskattesänkningar ur den kommande budgeten - som bland annat kommer att innebära mer pengar i plånboken för låg- och medelinkomsttagare. För 2021 handlar det om skattesänkningar motsvarande 13,5 miljarder kronor, som fram till 2023 växer till en permanent sänkning på 17 miljarder.

– Nu krävs en ekonomisk rivstart som tar Sverige framåt, genom krisen. Det handlar om att förbättra människors ekonomiska trygghet och samtidigt att få hjulen att snurra igen, säger partiledare Annie Lööf.

Den pågående pandemin har orsakat en ekonomisk nedgång i Sverige. Krisen måste nu mötas med stor kraft, inte minst för att få fler människor i jobb. Därför kommer skatten för främst låg- och medelinkomsttagare att sänkas med totalt 13,5 miljarder nästa år. Det här är en viktig budgetsatsning som Centerpartiet har drivit på för i förhandlingarna med Liberalerna och regeringen.

– Totalt sänker vi nu skatten för över sju miljoner svenskar. Det ska märkas i plånboken när man jobbar, och det är också helt avgörande att vi nu hittar sätt att stimulera ekonomin, säger Annie Lööf.

Förslaget består av två olika delar. Den första delen är sänkt skatt på förvärvsinkomster, på totalt 8,5 miljarder under 2021 som fram till 2023 växer till 17 miljarder. För den som jobbar heltid innebär det en skattesänkning om 1 500 kronor per år 2021, och för 2023 innebär det en skattesänkning om 3 000 kr per år.

Den andra delen är en tillfällig skattesänkning på arbetsinkomster. Satsningen är på 5 miljarder årligen under 2021 och 2022, och ska riktas mot personer med låga inkomster.

– Vi måste öka drivkrafterna hos människor att arbeta, därför sänks skatten mest för låg- och medelinkomsttagare. På så sätt blir det lönsammare att ta ett jobb och att gå upp från deltid till heltid, säger Annie Lööf.

Sänkt skatt på förvärvsinkomster

  • Skattesänkningen är permanent.
  • Omkring 7,2 miljoner människor får sänkt skatt från och med 1 januari 2021.
  • För 2021 handlar det om en skattesänkning på 1 500 kronor per person. För 2022 är summan 1 880 kronor och för 2023 handlar det om 3 000 kronor om året.
  • Förslaget gör störst skillnad för låg- och medelinkomsttagare. Skattesänkningen fasas in, från inkomster om 40 000 kronor per år och med fullt genomslag vid en månadslön på 20 000 kronor per månad.

Sänkt skatt på arbetsinkomster

  • För att göra det mer lönsamt att arbeta införs en tillfällig skattesänkning på arbetsinkomster under 2021 och 2022.
  • Totalt är satsningen på 5 miljarder årligen under de kommande två åren.
  • Skattesänkningen är riktad mot personer med lägre inkomster.