Rivstart för landsbygden i budgeten

Hela Sverige måste få möjlighet att växa och ta sig igenom coronakrisen. Nu presenterar Centerpartiet att 4,3 miljarder går till landsbygdsprogrammet över två år. Dessutom görs historiska satsningar i såväl bredbandsutbyggnad som i upprustning av vägar.

– Den här satsningen innebär en riktig rivstart för landsbygden, det är något som Centerpartiet jobbat hårt för i budgetförhandlingarna, säger partiledare Annie Lööf.

För Centerpartiet är det en självklarhet att människor ska kunna leva och jobba i hela landet. Därför har vi drivit på för att förlänga landsbygdsprogrammet, genom att skjuta till ytterligare 4,3 miljarder över två år tills EU:s nya jordbrukspolitik träder i kraft 2023. Det betyder att vi under 2021 och 2022 ökar den nationella finansieringen av landsbygdsprogrammet, med anledning av att EU har minskat sina medel.

– Vi har varit tydliga med att vi inte kommer att acceptera neddragningar på landsbygdsprogrammet. Nu har vi sett till att säkra mer resurser till landsbygdens fortsatta utveckling, vilket är viktigt för hela Sverige, säger Annie Lööf.

Samtidigt måste vi förbättra infrastrukturen och bygga ut bredbandet på landsbygden, inte minst i tider när fler människor måste jobba hemifrån. Nästa år satsas ytterligare 1,4 miljard på kraftfullt utbyggt bredband i hela landet. Vårt vägnät behöver också stora investeringar och får ytterligare 500 miljoner årligen fram till 2023 för upprustning och underhåll.

– Det här är en miljardsatsning på landsbygden, med rekordstora investeringar på viktig infrastruktur som gör att hela landet kan utvecklas, avslutar Annie Lööf.

Förslaget är en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringen.

Intervju med Annie Lööf