C: En mer rättvis pandemilag behövs

Med en fortsatt smittspridning i samhället är det tydligt att pandemin inte kommer att få ett snabbt slut. Nu måste vi se över strategin för smittbegränsning, så att den är träffsäker men också mer rättvis. Centerpartiet söker nu en majoritet i riksdagen för en ny pandemilag.

– Vi måste göra allt vi kan för att få ner smittan. Men det är inte rimligt att Ullared kan ha öppet med flera tusen besökare medan Liseberg måste hålla helt stängt, säger Anders W Jonsson, vice partiledare och sjukvårdspolitisk talesperson.

Såväl i Sverige som i resten av världen har det blivit tydligt att vi kommer behöva leva med coronaviruset en längre tid. För att bekämpa smittan på bästa sätt krävs nu att vi utvärderar situationen och tar nya tag, med långsiktighet och hållbara lösningar.

Centerpartiet har därför lagt fram ett förslag i riksdagen om en ny pandemilag, genom ett utskottsinitiativ i socialutskottet. Pandemilagen ska utgå ifrån olika verksamheters möjlighet att undvika trängsel. Om köpcentrum kan ha tusentals besökare så måste idrottsevenemang och nöjesparker också kunna öppnas upp, i samband med ordentliga åtgärder för att begränsa smittan.

– Möjligheten att begränsa smittan måste stå i centrum här, inte vilken typ av verksamhet som berörs. Inte minst för folkhälsan måste vi se till att idrottstävlingar inte drabbas av ologisk lagstiftning. Om människor kan samlas och samtidigt hålla ett smittsäkert avstånd till varandra ska verksamheten vara tillåten, säger Anders W Jonsson.

Det blir inget julfirande på Liseberg i år, eftersom nöjesparker omfattas av ordningslagen. Djurparken Skansen, däremot, omfattas inte och får därför bjuda in till julmarknad. Och varken Vasaloppet eller Lidingöloppet kan hållas, trots att evenemangen genomförs över flera mil.

– Många branscher och verksamheter har i praktiken fått näringsförbud, trots goda förusättningar att motverka smittspridning. Den valda ordningen är mycket trubbig i sin träffsäkerhet, säger Anders W Jonsson.

– Centerpartiet driver nu på för att snabbt få på plats en mer rättvis och effektiv lagstiftning i ett väldigt besvärligt läge. Ur smittskyddssynpunkt har Sverige idag en fyrkantig lagstiftning som i värsta fall gör att den svenska befolkningens förtroende för smittskyddet eroderar, avslutar Anders W Jonsson.

Läs mer i en intervju i GP