Federley får tungt EU-uppdrag i granskning av djurtransporter

Nu är det klart att Centerpartiets Fredrick Federley kommer vara med och leda arbetet i granskningen av EU:s djurtransporter. Granskningen ska pågå under 2021 och presenteras i slutet av året. Beslutet har fattats av gruppledarna i Europaparlamentets nya granskningsutskott för djurtransporter.

– Det här är en oerhört viktig fråga där EU verkligen måste göra mycket mer. Djur som transporteras behöver få bättre villkor, säger Fredrick Federley.

En och en halv miljard levande djur transporteras inom EU varje år. Den 23 september tillsattes EU:s nya utskott som ska undersöka om djurtransporter inom EU, och även de som åker ut från unionens gränser, håller sig till de lagar och regler som medlemsstaterna och EU har bestämt.

Under den senaste gruppledarträffen i utskottet bestämdes att Fredrick Federley kommer leda arbetet med att ta fram granskningen, som så kallad skuggrapportör. Fredrick Federley representerar den liberala EU-gruppen Renew Europe i utskottet.

– Mitt tålamod är slut. Europas djur förtjänar att må bra. Trots att reglerna kring djurtransporter har funnits i EU sedan 1997 så struntar mängder av EU-länder att följa lagen. När jag nu kommer att vara förhandlare för Europaparlamentets granskning kommer jag se till att vi löper linan ut och straffar de som bryter mot lagen, säger Fredrick Federley.

– Jag ser fram emot att göra skillnad för alla de djur som transporteras i Europa. Det minsta vi kan kräva är att minimireglerna följs. Det är olagligt för djuren att vistas i temperaturer över 30 grader, att för många djur befinner sig i lastutrymmena och att transporterna pågår längre än 8 timmar, säger Fredrick Federley.

Under slutet av 2021 ska arbetet med granskningen vara klar. Då ska de ha undersökt vad som har gjorts fel på EU-nivå och ge rekommendationer om vad som krävs för att arbetet på området ska kunna göras bättre.

Läs mer här