C: Tre skarpa förslag för att tackla sexualbrott mot barn

Stora brister i hanteringen av sexualbrott mot barn har nyligen avslöjats i en internrapport från polisens nationella operativa avdelning (NOA). Centerpartiet har länge drivit på för att sexualbrottsärenden mot barn ska prioriteras högre, särskilt på tre områden: utredningsresurserna måste öka, fler måste få rätt utbildning, och straffen måste skärpas.

– Det är både alarmerande och oacceptabelt att så många sexualbrott mot barn inte kan klaras upp i Sverige idag, säger partiledare Annie Lööf.

Arbetet för att skydda våra barn, såväl på internet som i deras barnrum, måste nu växlas upp. I den internrapport som Caroline Engvall nyligen avslöjade i Veckans Brott framgår det att uppgifter om sexualbrott mot barn via nätet rutinmässigt sorteras bort i polisutredningar. Det betyder att högprioriterade misstänkta gärningsmän, som tros aktivt leta efter barn eller har tillgång till egna barn, går fria.

– Självklart finns en stark vilja på flera håll inom polismyndigheten att prioritera brotten mer. Många utredare gör ett viktigt och riktigt tufft arbete. Men tyvärr är det tydligt att arbetet idag överlag går på knäna, med brist på personal och en oerhört krävande arbetsmiljö, säger Annie Lööf.

Enligt uppgifterna ligger just nu omkring 1 000 brottsärenden på hög hos polisen. Brott som begåtts av människor som utnyttjar barn sexuellt på internet. Det är inte acceptabelt.

– Det är en skam att Sverige inte kommit längre 2020. Nu måste vi växla upp arbetet för att skydda våra barn på internet, och i barnrummen. Det går alldeles för långsamt. Både politiken och polismyndigheten måste se till att de resurser som behövs finns på plats, säger Annie Lööf.

Tre av Centerpartiets förslag för att tackla sexualbrott mot barn:

Utredningsresurserna måste öka.

Det behövs fler personer som utreder och löser brotten. Antalet polisanställda ska öka stort så att de uppgår till 10 000 år 2024. Här är det viktigt att just sexualbrott mot barn får ökade resurser när polismyndigheten blir fler.

Det behövs utbildning för alla som jobbar med frågan.

Fler poliser, civila utredare, åklagare, nämndemän och domare måste få rätt utbildning. Kompetensutveckling krävs för att höja kunskapen om den nya digitala miljön, samt fler specialisttjänster på utredningssidan. Fallen är ofta väldigt komplexa, och med rätt kompetens kan fler brott lösas.

Straffen måste skärpas.

Genom höjda straff kommer brotten att prioriteras högre. Det är också viktigt att straffen för sexualbrott uppfattas som proportionerliga i förhållande till den fruktansvärda upplevelse som den utsatta gått igenom. Sexualbrott mot barn ska aldrig ska vara ett bötesbrott. Det bör även införas en ny brottsrubricering, grovt sexuellt ofredande. Centerpartiet vill även skärpa minimistraffet för köp av sexuell handling av minderårig.

Läs mer i en debattartikel i Expressen