Annie Lööf: Historiskt, "nytt Saltsjöbadsavtal” om LAS

Idag meddelade Svenskt Näringsliv, PTK och LO-förbunden IF Metall och Kommunal att man nått en överenskommelse om svensk arbetsmarknad, bland annat Lagen om anställningsskydd (LAS). Avtalet omfattar den absoluta merparten av de anställda på arbetsmarknaden, och skapar fler möjligheter för människor att få ett jobb samtidigt som det ger miljontals anställda chansen att utvecklas och vidareutbilda sig genom hela livet.

– Det här "nya Saltsjöbadsavtalet" är historiskt. Efter 40 år tar vi nu äntligen avgörande kliv mot en modern arbetsmarknad, säger partiledare Annie Lööf.

Under en lång tid har arbetsmarknadens parter – Svenskt Näringsliv, LO och PTK – förhandlat intensivt om hur svensk arbetsrätt ska utformas framåt. Trots att LO som helhet tidigare under hösten sagt nej till ett gemensamt avtal har nu IF Metall och Kommunal meddelat att de två LO-förbunden lyckats nå en ny överenskommelse med Svenskt Näringsliv och PTK.

– Förändringarna kommer göra att företag får ökad flexibilitet genom förändringar i saklig grund och betydande undantag från turordningsregler för alla företag, även medelstora. För till exempel vårdbiträden, ingenjörer och industriarbetare i hela Sverige kommer det innebära bättre möjligheter till omställning och kompetensutveckling under yrkeslivet. Det är riktigt bra och viktigt för Sverige, säger Annie Lööf.

Nästa steg blir att förslagen noga ska ses över av Centerpartiet, Liberalerna och regeringen, för att i slutändan kunna omvandlas till ny lagstiftning.

– All heder till IF Metall och Kommunal som har tagit ansvar. De gjorde det rätta och gjorde upp om ett avtal, trots att LO inte orkade centralt. Det här är ett viktigt steg för svensk arbetsmarknad. Det kommer självklart att ta lite tid, men nu har vi ett avtal att utgå ifrån. Det skickar en väldigt positiv signal till alla företag som vill anställa, trots rådande kris, säger Annie Lööf.