Nytt hyresstöd till krisdrabbade företag

Nu presenteras ett nytt krisstöd till företag som drabbats hårt av coronakrisen. Centerpartiet har drivit på för att återinföra lokalhyresstödet under januari-mars i år, vilket innebär att staten hjälper till med företags fasta hyreskostnader.

– Centerpartiet jobbar på flera fronter för att stötta våra svenska företag. Genom det statliga lokalhyresstödet kan vi kompensera dem som drabbats av minskade intäkter samtidigt som företagen fortsatt har kvar sina fasta utgifter, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson.

Lokalhyresstödet fanns även på plats förra året, under perioden april-juni 2020. Nu ska det återinföras och även förstärkas, så att den statliga kompensationen kan ges till hyresvärden med 50 procent av den nedsatta fasta hyran.

– Ingen tjänar på att ett företag tvingas i konkurs, då förlorar även hyresvärden en intäkt. Genom ett samspel mellan stat, hyresvärd och hyresgäst hoppas vi att fler företag får en rimlig förutsättning att behålla sin verksamhet trots extremt tuffa tider, säger Rickard Nordin.

Centerpartiet har tillsammans med regeringen och Liberalerna varit med och förhandlat fram flera stöd till krisdrabbade branscher, i form av exempelvis förlängda omställningsstöd och sänkt arbetsgivaravgift för unga.

– Sverige har inte råd att lämna företagen vind för våg i den här krisen. Tillsammans med tidigare stöd hoppas vi nu att de företag som går på knäna får ytterligare möjligheter att överleva, säger Rickard Nordin.

Nu är det viktigt att de företag som ansöker om ersättning och stöd också får utbetalningarna. Tillväxtverket har fått extra resurser för detta och Centerpartiet har uppmanat myndigheten att återkomma om det fortfarande saknas resurser för att få upp tempot i utbetalningarna.

– Många företag i utsatta branscher blöder just nu och därför är det också helt nödvändigt att få bort gruset i maskineriet kring utbetalningarna. Det är nu pengarna behövs, inte sen, säger Rickard Nordin.

Läs mer i SvD