Möt Emma Wiesner, ny Europaparlamentariker för Centerpartiet

Idag, fredag den 22 januari, åker Emma Wiesner ner till Bryssel för att ta plats som Centerpartiets nya Europaparlamentariker. Framför allt kommer hon att fokusera på frågor som har med klimat, energi och miljö att göra, samt jordbruk och djurhållning.

– 73 procent av Europas energi är fortfarande fossil, det vill jag kämpa emot under de kommande åren, säger hon.

Emma Wiesner kommer tillsammans med Abir Alsahlani att driva Centerpartiets politik i Europaparlamentet. Det var efter att Fredrick Federley avgick som parlamentariker som Emma Wisener insåg att hon skulle bli Sveriges nya ledamot i Bryssel.

I sitt politiska arbete hoppas hon framför allt kunna driva på den gröna omställningen, så att EU:s medlemsländer ännu snabbare kan gå över till förnybart. Och den 28-åriga civilingenjören inom energi känner sig väl rustad att driva på för en bättre europeisk klimatpolitik.

– Energipolitiken är elefanten i rummet för klimatpolitiken. Löser vi den så är vi på god väg att kunna lösa klimatkrisen, och jag känner mig trygg i att min bakgrund inom energibranschen ger mig de rätta verktygen, förklarar Emma Wiesner.

Hennes politiska engagemang inleddes som 16-åring i Centerpartiets Ungdomsförbund, när hon bland annat badade i isvak för att uppmärksamma klimatförändringarna.

– Vårt budskap då var tydligt: gör vi inget så blir januari den nya badsäsongen. Så jag delar den oro som dagens unga klimatdemonstranter känner.

Emma kommer i EU-parlamentet att gå in i miljöutskottet, energi- och industriutskottet, jordbruksutskottet, fiskeriutskottet och granskningsutskottet för djurtransporter.

– Miljö, klimat, jordbruk och fiske, de här utskotten ligger både mig och Centerpartiet varmt om hjärtat. Även om jag inte har jobbat med jordbruksfrågor förut så vill jag fortsätta det arbete som Fredrick Federley drivit när det gäller att stärka djurvälfärden och förbättra förutsättningarna för svenska bönder.

Emma Wiesner tillträder formellt sitt mandat inom de närmaste dagarna, efter att den administrativa processen är klar.

Mer om Emma Wiesner

Aktuell: Ny EU-parlamentariker för Centerpartiet.

Ålder: 28 år.

Utbildning: Civilingenjör, med exanen från Uppsala universitet.

Bor: I Stockholm. Snart även i Bryssel.

Uppväxt: I Västerås.

Vad hon tar med till Bryssel: Punschrullar/dammsugare och falukorv.