Karl Erik Olsson har lämnat oss, efter en kort tids sjukdom

Foto: Stefan Lindblom/TT

Karl Erik Olsson, tidigare jordbruksminister, Europaparlamentariker och riksdagsledamot för Centerpartiet har avlidit lördagen den 23 januari, efter en kort tids sjukdom. 

Karl Erik Olsson har under fyrtio år innehaft politiska uppdrag och arbetat framför allt med att stärka jord-och skogsbruk och landsbygdsutveckling.

– Hans unika gärning under många decennier för att stärka den svenska landsbygden och lantbruket kan inte nog understrykas. Han har spelat en central roll för att minska antibiotikaresistensen, stärka djurskyddet och värna svenskt lantbruk, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

– Vi är många som minns Karl Erik Olsson med värme. En modig, rakryggad politiker med stort engagemang som varit en stor inspiration och förebild för många generationers centerpartister. Han var nyfiken på vad som väntade runt hörnet, fastnade aldrig i det förgångna utan använde sin djupa erfarenhet till att se bakom hörnet och ta sig an framtiden med optimism och hopp. En värderingsdriven person som klart stod upp för alla människors lika rätt och värde, för medmänsklighet och för internationellt samarbete, fortsätter Annie Lööf.

Karl Erik Olsson skulle i februari fylla 83 år gammal och han lämnar sin hustru sedan 58 år, Sonja Olsson och deras tre barn med familjer i stor sorg och saknad.

Läs mer i ett minnesord