"Låt inte högerpopulismen hota demokratin”

I onsdags blev Joe Biden ny president i USA, efter en turbulent mandatperiod med Donald Trump. I september 2022 går Sverige till val nästa gång.

Kerstin Lundgren, Centerpartiets utrikespolitiska talesperson, skriver i Sydsvenskan om lärdomar från USA och om hur viktigt det är att vi i Sverige kraftfullt står upp för den liberala demokratin, och står upp mot högerpopulismens framfart.

Joe Biden har nu svurits in som USA:s nya president. Den avgående presidenten Donald Trump har under flera år kraftigt polariserat USA. Hans politiska arv blir ett samhälle präglat av rasism, lögner och ett motstånd mot globalisering och frihandel.

Kerstin Lundgren skriver i sin debattartikel i Sydsvenskan om hur Trumpismen tydligt har uppmuntrat krafter som hotar demokratin, och hur högerpopulister i USA odlat missnöje för att underminera demokratin. Hur anmärkningsvärt det därför är att Jimmie Åkesson inte tydligt tog avstånd från Trumps presidentskap efter attacken på Capitol Hill av Trumpsympatisörer.

– Attacken i Washington visar vad som kan dölja sig i den främlingsfientliga populismens välslipade retorik; våld, hat och ett förakt mot demokratin. Sverigedemokraternas ovilja att ta avstånd från Donald Trump stärker det faktum att högerpopulismen fått fäste som en rumsren ideologi i Sverige. Det är något som Centerpartiet aldrig kan acceptera, skriver Kerstin Lundgren.

Jimmie Åkesson sade nyligen att ”om polariseringen tillåts fortsätta, då kommer tilliten till offentliga institutioner och även valmyndigheten och valresultat såklart kunna ifrågasättas” (SvD 13/1). Det är ett anmärkningsvärt uttalande som påminner om Trumps ifrågasättande av valprocessen och legitimiteten av valresultatet i USA.

– Centerpartiet kommer alltid försvara rätten att tycka olika, men när en åsikt riskerar att leda till handlingar som skadar samhället och ytterst demokratin, då säger vi ifrån. Det går inte att sitta tyst och låta det ske. Det är inte att bidra till polarisering, som Sverigedemokraterna anklagar Centerpartiet för. Det är att dra en gräns, skriver Kerstin Lundgren.

Om drygt ett och ett halvt år går Sverige till val. Nu är inte tiden att förhålla sig neutral. Det krävs att liberaler och demokrater tar ställning. För demokrati och rättsstaten och mot högerpopulism och främlingsfientlighet. Vi måste kraftfullt stå upp för ett fritt, öppet och demokratiskt land.

Läs hela debattartikeln av Kerstin Lundgren