Emil Källström är Årets parlamentariker

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström är utsedd till Årets parlamentariker 2020. Han fick ta emot priset under tidningen Fokus digitala Årets svensk-gala den 28 januari 2021.

Emil Källström, som för tillfället är föräldraledig, medverkade på Årets svensk-gala på länk hemifrån sitt kök, men hade dagen till ära tagit på sig kavaj för första gången på flera månader.

Motiveringen till priset för Årets parlamentariker lyder:

”Efter en regeringsbildning som gjorde vänner till fiender och tvärtom, blev årets parlamentariker en förhandlande spjutspets in i regeringen. Han etablerade snabbt goda relationer med ministrar och statssekreterare. Med en företagsamhet som är otypisk för tiden, släppte han inte sina goda relationer med gamla borgerliga kamrater. Bitterhet och brända broar ligger inte för honom.”

Emil Källström fick frågan av galans programledare, Kattis Ahlström, om vad som gör honom till en sådan diplomatisk begåvning:

– I grunden tycker jag att det är ganska enkelt. Det handlar ju om att inte skapa onödiga konflikter, inte se till sin med- eller mottävlares sämsta sidor utan snarare till de bästa – vad har man för gemensamma nämnare, svarade Emil Källström, och fortsatte:

– Jag är väldigt glad och hedrad över den här utmärkelsen, för jag tycker att det är väldigt viktigt. Men jag tycker i grunden också att det är väldigt naturligt.

– Tyvärr så ser jag ju väldigt mycket prat om att man ska minska polariseringen, och så är det de andra som ska minska den, och sen så passar man på att påpeka varför den andra sidan är de dumma. Så länge man fortsätter så, då tror jag inte att någon polarisering kommer att minska. Utan då handlar det om att faktiskt tona ner både sig själv och hur man ser på världen, och sen se var finns de gemensamma nämnarna och hur ser jag på dem, avslutade Emil Källström.

Utnämningen Årets svensk 2020 gick till Karin Hildebrand, IVA-läkare på Södersjukhuset i Stockholm.