Pengar till solcellsägare i budgeten

De 9 000 hushåll som ansökt om solcellsstöd men inte hann få ut sina pengar innan bidraget slutade gälla förra sommaren bör få sin ersättning. Centerpartiet har förhandlat fram en satsning på 260 miljoner i vårbudgeten.

– Vi har fått fram pengar så att hushåll som installerat solceller men hamnat i kläm mellan olika ersättningssystem bör kunna få ut dem, säger Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson.

Solcellsbidraget stängde i juli 2020 och ersattes sedan med ett grönt avdrag, som gäller för installationer gjorda efter 1 januari 2021. Centerpartiet har länge varnat för att glappet riskerar att drabba solcellsägare som inte hunnit få sitt bidrag innan pengarna tog slut. I vårbudgeten satsas nu 260 miljoner på att ersätta de hushåll som drabbats.

– Har man valt att satsa på klimatsmarta lösningar ska man inte bli ekonomiskt straffad för det, på grund av att det saknats en övergångslösning. Det är självklart att hushållen bör få sitt solcellsbidrag, säger Rickard Nordin.

Det finns i nuläget omkring 9000 personer som ansökt om stöd enligt det gamla solcellsbidraget. Centerpartiet har tillsammans med regeringen och Liberalerna skjutit till 260 miljoner kronor i vårbudgeten för att man ska kunna ge solcellsägarna sitt utlovade stöd.

– En ekonomisk morot får inte mögla, då går hela poängen med moroten förlorad. Nu har vi säkerställt att pengarna finns avsatta, nu måste regeringen se till att den juridiska lösningen kommer på plats. Om det finns en vilja, så finns det ett sätt. Så många som möjligt ska naturligtvis få de pengar de ansökt om, säger Rickard Nordin.

Hur pengarna ska betalas ut kommer Finansdepartementet att presentera inom kort.

Läs mer i en intervju med Rickard Nordin