Emil Källström: Förbjud Telia från att kapa fasta nät

Telia monterar ner det fasta telenätet i flera byar på den svenska landsbygden – utan att det finns mobiltäckning där. Centerpartiet kräver nu förändring.

– Det är helt oacceptabelt att vissa byar får det sämre, trots att tekniken går framåt. Bor man på landet ska man ha mobiltäckning. Punkt slut, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson.

Centerpartiet har länge kämpat för mobiltäckningen på landsbygden. Emil Källström, riksdagsledamot för Västernorrland, lyfter nu behovet att förbjuda aktörer från att kapa fasta nät utan att det finns mobiltäckning, samt att staten ska säkra mobiltäckningen i hela landet.

– Det är regeringens ansvar att se till att människor kan bo i hela Sverige. Staten borde bygga master där operatörer kan hyra in sig. Det funkar i andra länder och borde rimligtvis fungera även här, säger Emil Källström.

Centerpartiet har länge krävt att aktörer som distribuerar telefoni- och bredbandstjänster inte ska tillåtas avbryta dem, om det inte finns en fullgod ersättning till en rimlig kostnad på plats.

Han menar nu att staten måste gå in och säkra mobiltäckningen i hela landet. Centerpartiet förespråkar det system som finns i Norge, med så kallade samhällsmaster.

– Den norska staten bygger mobilmaster där det är olönsamt och så får operatörerna hyra in sig. Det tror jag är en bra lösning även för Sverige, säger Emil Källström.

Läs en intervju med Emil Källström här