C: Inga förlängda restriktioner utan krisstöd

Regeringen vill förlänga den tillfälliga serveringslagen fram till sista september. Lagen ger möjlighet till beslut om till exempel serveringsstopp efter kl 20:30 och max fyra gäster vid varje bord.

För Centerpartiet är det inte rimligt att lagen ska fortsätta gälla om inte också krisstöden förlängs.

Regeringen har lagt fram ett förslag i rikdagen om att förlänga den tillfälliga serveringslagen fram till 30 september. Det skulle innebära att regeringen under hela sommaren skulle ha rätt att fatta beslut om till exempel tidsbegränsningar i alkoholservering och maxantal gäster vid varje bord på restauranger. Men flera krisstöd slutar gälla 30 juni.

– Om riksdagen ger regeringen möjlighet att strypa en bransch, måste man samtidigt fullt ut kompensera företagen ekonomiskt, säger Anders W Jonsson, vice partiledare.

– Restriktionerna finns för att rädda liv. Så länge smittspridningen är hög behöver de vara kvar. Krisstöden finns för att rädda företag som drabbas av restriktionerna, därför måste de gå hand i hand, fortsätter han.

Centerpartiet har lagt fram ett förslag om att serveringslagen ska gälla så länge permitteringsstödet och omställningsstödet finns kvar. Inget annat parti i riksdagen ställer sig bakom Centerpartiets hållning, utan kommer att släppa igenom regeringens förslag om förlängd serveringslag.

– Nu hade alla partier i riksdagen en riktig chans att ställa tuffa krav på regeringen för att underlätta för hårt drabbade företag. Det är anmärkningsvärt att exempelvis Moderaterna duckar, säger Anders W Jonsson.

I värsta fall kan det nu uppstå en situation där restriktionerna för serveringsställen rullar på till sista september, medan möjligheten till kompensation försvinner vid halvårsskiftet.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt. Vi kommer göra vad vi kan för att stöden förlängs och att detta besked kommer fortast möjligt, säger Anders W Jonsson.

Läs mer i en intervju med Anders W Jonsson