Nu får Sverige en nationell stödlinje för psykisk ohälsa

Sverige ska få en ny nationell stödlinje för psykisk ohälsa. Linjen riktar sig till vuxna som mår dåligt psykiskt eller med självmordsrisk, samt till anhöriga och närstående.

– Lider man av psykisk ohälsa och riskerar att skada sig själv allvarligt ska man inte lämnas ensam, säger Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson.

Centerpartiet har tillsammans med regeringen och Liberalerna gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att förbereda öppnandet av en ny nationell stödlinje som riktar sig till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet. Linjen är också till för anhöriga och närstående.

– Civilsamhällets stödlinjer jobbar idag för högtryck. Nu behöver staten ta ett större ansvar och se till att fler människor får professionell hjälp innan det är försent, säger Anders W Jonsson.

Förra året gjordes 730 000 försök att ta kontakt med någon av de 71 civila stödlinjer som finns för den som mår dåligt psykiskt. Men endast 230 000 av dessa kunde besvaras. Därför förbereds den nya nationella stödlinjen som ett komplement, med fokus på vuxna eftersom BRIS redan täcker behovet av stöd för barn och unga.

– Människorna bakom den halva miljonen kontaktförsök förtjänar att bli hörda och få möjlighet till stöd. Nu är vi en bit på vägen att kunna erbjuda det för fler, säger Anders W Jonsson.

Stödlinjen planeras att öpnna till sommaren 2022. Den ska fungera som ett komplement till sjukvården, och förutom de tekniska lösningarna måste personal rekryteras och därför tar det omkring ett år att bygga upp verksamheten.

– Även om behovet är stort redan ser vi också att pandemin på olika sätt har drabbat människors psykiska välbefinnande och konsekvenserna av det kommer vi få leva med under lång tid. Därför är det inte en dag för tidigt att arbetet med att inrätta en nationell stödlinje påbörjas, säger Anders W Jonsson.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra. Där finns också telefonnummer och chattadresser om man behöver någon att prata eller chatta med.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Mind Självmordslinjen: 901 01

Här finns fler telefonnummer och chattadresser