Nu får Sverige 28 nya servicekontor

Nu ska 28 nya statliga servicekontor öppnas. Satsningen görs för att öka statens närvaro på landsbygden och i områden där staten lyser med sin frånvaro, för att förbättra tillgången till service för både människor och företag.

– Staten har ett viktigt ansvar att närvara på landsbygden, det är fundamentalt för att hela landet ska leva, säger Peter Helander, riksdagsledamot.

Statens servicecenter har nu fått i uppdrag att öppna ytterligare servicekontor i 28 kommuner runtom i Sverige. Satsningen görs inom ramen för Januariavtalet, där Centerpartiet har drivit på för förslag som innebär att människor ska kunna bo, leva och arbeta i hela landet. Att etablera fler statliga servicekontor är en viktig del.

– Det här är något Centerpartiet har prioriterat. Utbyggnaden är en viktig förstärkning av servicekontorsnätet på landsbygden, och innebär att antalet servicekontor har ökat med 45 procent sedan 2018, säger Peter Helander.

Kommunerna i fråga är Askersund, Boden, Borgholm, Eskilstuna, Filipstad, Finspång, Helsingborg, Jönköping, Laholm, Linköping, Lysekil, Nordmaling, Norrköping, Nynäshamn, Stenungssund, Södertälje, Sölvesborg, Tingsryd, Uppsala, Växjö, Ånge, Åre och Östhammar. Dessutom ska ytterligare fem-sex kontor öppnas i Stockholms, Göteborgs och Malmös storstadsområden. Det är inte slutpunkten för servicekontorsreformen utan verksamheten ska fortsätta utvecklas.

I uppdraget ingår omkring elva servicekontor i så kallade utanförskapsområden. Den nya satsningen tillsammans med redan befintliga servicekontor gör att vi kommer upp i minst 144 servicekontor i hela landet.

– Det här är inte minst viktigt för att skapa en bättre samverkan mellan stat, region och kommun, så att hela landet ska få bättre service, säger Peter Helander.