Sverige behöver mer samarbete i mitten

Idag fälldes regeringen i en misstroendeomröstning väckt av Sverigedemokraterna, efter att Vänsterpartiet utlöst en politisk kris. För Centerpartiet är det alltmer uppenbart att Sverige behöver mer samarbete i mitten av svensk politik framåt.

– Fler partier behöver nu sätta sakpolitiken och lösningar för människors vardag före politiskt spel. Fler måste vara beredda att ta ansvar för Sverige att bidra konstruktivt, säger partiledare Annie Lööf.

Efter en lång regeringsbildning 2018 lyckades de fyra partier som står bakom Januariavtalet enas om en gemensam färdriktning, med viktiga politiska reformer för miljön, jobben och landsbygden. Det innebar långa förhandlingar och svåra kompromisser, för att till slut ge Sverige en regering med en liberal reformagenda som inte var beroende av Sverigedemokraterna.

Nu har en koalition av Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna gått samman för att fälla Januariavtalet och regeringen.

– Centerpartiet har varit tydliga i vårt beslut om att inte ge makt till ytterkanterna, det står vi fast vid idag. De andra partierna som nu stöttar SD:s och V:s agerande måste också ta ansvar för konsekvenserna, säger Annie Lööf.

Centerpartiet står fortsatt bakom Januariavtalet och tryckte därför gult i dagens votering, för att lägga ner rösterna. Det blir alltmer uppenbart att Sverige behöver mer av samling i mitten och en regering som inte är beroende av ytterkanternas humörsvängningar. Bara under nuvarande mandatperiod har samarbete med ytterkanterna lett till att sänkta skatter på jobb stoppats, att reformer för arbetsmarknaden och bostadsmarknaden bromsats, och att regeringen avsätts i en pandemi.

– Vi har från Centerpartiets håll ansträngt oss för att hitta konstruktiva lösningar i en svår situation, för att ta ansvar för Sverige. Det kommer vi att fortsätta med framåt, säger Annie Lööf.