Skydda vår liberala demokrati och stoppa gängvåldet

I sitt Almedalstal under tisdagen fokuserade Annie Lööf på trygghet och hotet mot vår liberala demokrati. Hur de kriminella nätverken måste bekämpas och hur landets poliser behöver fler kollegor och bättre arbetsvillkor.

– Varje attack mot en polis är en attack på vårt demokratiska samhälle. Politiken måste tillsammans göra mer för att öka tryggheten. Trycka tillbaka gängen, stoppa det dödliga våldet, krossa klanvälden, hederskultur och parallellsamhällen, sade Annie Lööf.

Det dödliga våldet är ett av våra största samhällsproblem. Centerpartiet presenterade nyligen flera förslag för att stoppa gängkriminaliteten genom skärpta straff för gängbrottslighet, längre straff för den som återfaller i brott och en möjlighet att övervaka dömda gängmedlemmar efter avtjänat straff. 

– Vi måste också ge svensk polis bättre uppskattning för det jobb de gör. De gör det med livet som insats och förtjänar bättre arbetsvillkor, sade Annie Lööf.

Januariavtalets punkt om 10 000 nya poliser till 2024 är rätt och bra. Men det räcker inte. Centerpartiet vill att polistätheten i Sverige ska upp till europeisk standardnivå. 

Samtidigt ser vi ett hårdare tryck på centrala delar av vårt öppna samhälle. I länder som Hong Kong, Ungern, Belarus och Turkiet flyttar öppenhetens och toleransens fiender fram positionerna. Men även i Sverige måste vi se till att institutioner som vår liberala demokrati vilar på skyddas. Även här pågår påverkanskampanjer med medvetna lögner, även här möts journalister och mediehus av hot och trakasserier. Och Sveriges tredje största parti, Sverigedemokraterna, säger själva att de är motståndare till den liberala samhällsmodellen.

– Menar man allvar med att man vill värna ett öppet, jämställt och frihetligt Sverige, då samarbetar man inte med ett sånt parti som Sverigedemokraterna. Då kompromissar man inte med ett sånt parti, sade Annie Lööf.

– Centerpartiet kommer alltid stå upp för vår liberala demokrati. Vi är redo att använda vår kraft tillsammans med alla som vill bevara ett öppet, tolerant, frihetligt och företagsamt Sverige. Som menar allvar med att man vill ge kraft åt varje människa, sade Annie Lööf.

Även klimatförändringarna måste nu bemötas med kraft, det är vår tids största ödesfråga och politiken måste göra mer. Vi ser extremtemperaturer i Nordamerika, med byar som förintas i bränder i Kanada. Samtidigt är det rekordtemperaturer på Antarktis.

– Det här är akuta varningsklockor som borde väcka en ännu starkare beslutsamhet hos fler. Vi politiker måste visa ledarskap och ha modet att fatta tuffa beslut. Stoppa temperaturhöjningen, rädda klimatet och slå in på en väg mot en grönare och mer hållbar framtid, sade Annie Lööf.

Se hela Annie Lööfs tal här