Caroline Engvall är årets mottagare av stipendiet till Karin Söders minne

Under torsdagen överlämnades stipendiet till Karin Söders minne. 2021 års mottagare är folkbildaren Caroline Engvall.

– Hennes folkbildande insatser för att öka kunskapen om barns utsatthet på nätet och sexualbrott är ovärderliga, säger Annie Lööf.

Karin Söder, som gick bort den 19 december 2015, var Sveriges första kvinnliga partiledare. Hon var också utrikesminister och första svenska kvinnan som var president i Nordiska Rådet men också ordförande i Rädda Barnen. Det är Centerpartiets partistyrelse som beslutat att det i år är Caroline Engvall som mottar stipendiet till Karin Söders minne.

Under torsdagen överlämnade Annie Lööf diplom och ett stipendium om 50 000 kronor. Caroline Engvall var glad och rörd när hon fick reda på att hon blivit utsedd till mottagare av stipendiet till Karin Söders minne.

– Det känns mycket hoppfullt att det brottsförebyggande arbetet mot barns utsatthet på nätet får fokus. Jag är helt övertygad om att när vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många trasiga vuxna. Det motiverar mig varje dag i mitt arbete, säger Caroline Engvall, författare och journalist specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet.

Motivering till mottagaren av 2021 års Karin Söder-stipendium, Caroline Engvall:

Caroline Engvall är en folkbildare. Hon har lång erfarenhet av att prata om de riktigt svåra frågorna och stor kunskap om barns utsatthet på nätet, sexualbrott och sexhandel med barn.

Caroline är grundare och huvudlärare för Safe selfie academy, en nationell utbildningssatsning för elever i högstadiet i brottsförebyggande arbete mot utsatthet på nätet. Safe selfie academy verkar för utsatta, deras kompisar samt blivande förövare med samtal om attityder, normer och brott. Caroline har även skapat utbildningsmaterial till socialtjänsten, rättsväsendet och skolan. Rätt ställda frågor till barn och vuxna skapar trygghet och kan rädda liv.

Utöver detta leder Caroline den ideella organisationen Inte till salu.

Caroline Engvall är både journalist och författare. Hon har utöver sina projekt skrivit ett antal böcker om ämnet, bland annat ”14 år till salu”, om en på ytan helt vanlig tonårstjej som efter ett övergrepp började använda sex för att skada sig själv. Den har bidragit till att Caroline fått tusentals historier från utsatta unga. Hon står även bakom tv-dokumentären ”Ingen riktig våldtäkt”. Caroline har också skrivit succéserien ”Nollan och nätet”, barnböcker som ska starta samtal mellan barn och vuxna om barns vardag på nätet.

Caroline Engvall är en inspirerande föreläsare och engagerande moderator med stor kunskap att möta svåra frågor och kunna vända dem till hopp. Hon föreläser för såväl unga som vuxna om sex som ångestdämpning, barn i svensk sexhandel, inhemsk människohandel med barn samt konsekvenserna av ofrivilligt spridda sexuella bilder och filmer på internet.

Tack vare Caroline Engvalls mångåriga engagemang har kännedomen och kunskapen ökat inom dessa svåra ämnen och med sina hjälpsajter, utbildningar och böcker har hon spridit framtidstro och ökad trygghet genom bland annat samtal och utbildning.