EU-parlamentet säger ja till C-förslag om arbetskraftsinvandring

Europaparlamentet säger ja till Centerpartiets förslag om förbättrad arbetskraftsinvandring. Förslaget gör det lättare för svenska företag att hitta kompetens men också att straffa de som fuskar.

– Nu blir det mer attraktivt för experterna att välja Europa över USA och enklare för Europas företag att hitta rätt arbetskraft. Det är en rejäl centervinst, säger Abir Al-Sahlani.

Europa och Sverige har en åldrande befolkning, vilket bidrar till en brist på kompetens inom flera yrken. Fram till 2030 kommer den äldre delen av befolkningen öka med 15 procent i Sverige och enligt Arbetsförmedlingen behövs mellan 30 000 och 60 000 arbetskraftsinvandrare varje år för att bemöta kompetensbristen i samhällsviktiga funktioner.

– Arbetskraftsinvandring behövs för att fylla den kompetensbrist som vi ser i Sverige. Med beslutet idag så blir det mer attraktivt för fler att välja Europa istället för USA, säger Abir Al-Sahlani.

Förslaget ska nu skickas till EU-kommissionen och ligga till grund för den kommande lagstiftningen om arbetskraftsinvandring som presenteras i januari 2022.

– Det är dags att riva ner det lapptäcke av regler som finns, både för att förenkla för arbetskraftsinvandrare att komma hit och straffa de som fuskar, säger Abir Al-Sahlani.

Förslaget om arbetskraftsinvandring innebär:

  • Gör det lättare för arbetskraftsinvandrare att flytta mellan EU-länder
  • Ökar harmoniseringen av EU-lagstiftning
  • Starta en europeisk talangpool
  • Inför talang-partnerskap mellan länder inom och utanför EU
  • Gör det möjligt för egenföretagare att ansöka om arbetstillstånd
  • Gör det enklare för säsongsarbetare att byta arbetsgivare
  • Oseriösa arbetsgivare ska kunna straffas