C ser till att Sverige kan regeras

Sveriges riksdag har återigen röstat fram Magdalena Andersson som statsminister, efter att Miljöpartiet i förra veckan hoppade av regeringen. Centerpartiet tryckte gult och ser därmed till att Sverige kan regeras fram till valet 2022, samt ser till att hålla Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten.

– Idag är fjärde tillfället under mandatperioden som Centerpartiet stoppar SD från att få inflytande över regeringsmakten. Dessutom får Sverige sin första kvinna som statsminister, vilket är väldigt betydelsefullt och stort, säger partiledare Annie Lööf.

Sverige har fått en ny statsminister efter att riksdagen under måndagen 29 november röstat fram Magdalena Andersson att bilda regering. Centerpartiet tryckte på gul knapp och ser på så sätt till att Sverige kan regeras fram tilll valet 2022.

– Att en kvinna i Sverige, långt efter många andra länder, kan nå det yttersta politiska ledarskapet är stort. Det betyder mycket för jämställdheten, säger Annie Lööf.

Nu fortsätter Centerpartiets arbete i riksdagen som ett självständigt, konstruktivt oppositionsparti som går till val som ett fristående, liberalt alternativ – för mer samarbeten i mitten av svensk politik.

Den här mandatperioden har Centerpartiet tagit ett exceptionellt stort ansvar för att få på plats viktiga reformer för Sverige, samt att landet kan regeras utan att ett högerpopulistiskt parti får ett avgörande inflytande. Efter valresultatet 2018 tog dessutom politiker i hela landet från såväl Centerpartiet som allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ansvar för att bilda stabila styren i kommuner och regioner. I Tyskland har en ny regering bildats av en trepartiregering med Socialdemokraterna, Liberalerna och De gröna. Såväl högerpopulitiska AfD som vänsterpartiet Die Linke står utanför samarbetet där.

– I Sveriges riksdag har alldeles för många låst sig vid en destruktiv blockpolitik. Vi har sett vad resultatet blir när ytterkanterna ges makt med oseriösa misstroendeförklaringar och hindrande av liberala reformer som skulle ha stärkt Sverige. För att lösa de samhällsproblem som vårt land möter behövs en politik förankrad i mitten, säger Annie Lööf.

Centerpartiet vill ha mer fokus på det som förenar oss och att bryta den polarisering som riskerar att förlama den politiska handlingskraften. Då krävs mod och nytänkande i den politiska mitten.