C: ”Regeringen bör inte gå Putin till mötes”

Sverige behöver en väl förankrad säkerhetspolitisk strategi. Centerpartiet vill se ett medlemskap i Nato, och en majoritet i riksdagen har i år gett stöd till vårt krav att likt Finland uttala en Nato-option. Regeringens uttalande om att Sverige aldrig kommer att ingå i Nato, för att gå Putin till mötes, är därför ytterst beklagligt.

– Att så kategoriskt utesluta ett Natomedlemskap är precis det Kreml vill uppnå. Det försvagar Sveriges handlingsfrihet, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperon.

Det är skarpt läge i säkerhetspolitiken. Sedan 2014 har Ryssland olagligt annekterat Krim och i östra Ukraina pågår alltjämt krig. Nu kräver Vladimir Putin garantier för att Nato inte tar in fler medlemsländer. Kravet är riktat mot Ukraina och Georgien men även mot Sverige och Finland. Det skulle alltså utesluta både ett svenskt och ett finländskt Natomedlemskap.

– På juldagen är det 30 år sedan Sovjetunionen gick i graven, nu tycker Putin bevisligen det är läge att återuppväcka imperiet. Kiev under ryskt styre skulle vara kronjuvelen och hundratusentals ryska soldater har mobiliserats till Ukrainas gränsområden, säger Kerstin Lundgren.

I en artikel i Dagens Nyheter den 20 december är försvarsminister Peter Hultqvist tydlig med att Rysslands krav på inflytande i sitt närområde är oacceptabelt. Men tyvärr går han sedan Vladimir Putin till mötes i en avgörande fråga – han ger Ryssland garantier för att Sverige aldrig kommer söka medlemskap i Nato. Sverige är nu helt ensamma i den hållningen. Det är ytterst allvarligt. Istället borde regeringen likt Finlands president uttala möjligheten att alliera sig militärt och söka medlemskap i Nato genom den Nato-option som det finns politisk majoritet för i riksdagen.

– Peter Hultqvist uttalar Socialdemokraternas hållning, men en svag regering måste förankra sin säkerhetspolitik. Regeringen gör nu precis tvärtom, och lyssnar mer på Vladimir Putin än den riksdag de är ansvariga inför. Det är anmärkningsvärt, säger Kerstin Lundgren.

För ett år sedan krävde Centerpartiet att regeringen skulle ta fram en brett förankrad säkerhetspolitisk strategi, som är långsiktig och hållbar. Centerpartiet driver också frågan om att Sverige ska gå med i Nato och att vi nu i likhet med vad Finland gjort uttalar en Nato-option. Det är viktigt för Sveriges säkerhet.

Läs mer i en intervju i Dagens Nyheter