C: Nya EU-krav ska göra leksaker säkrare för barn

Centerpartiet har länge kämpat för hårdare krav på barnleksaker. Nu vill Europaparlamentet ytterligare skärpa reglerna i EU för att skydda barn från farliga ämnen.

– Alla barn i hela EU ska ha rätt till en giftfri uppväxt. Men när leksaker på den svenska marknaden senast undersöktes fann man att flera var farliga – det är inte acceptabelt, säger Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani.

Sedan 2009 finns EU-regler på plats för att se till att leksaker håller en hög säkerhet och är fria från farliga ämnen. Trots detta är flera av leksakerna inom Europa idag farliga, inte minst på grund av olaglig import och att vissa medlemsländer struntar i kontrollerna.

– I Sverige har leksaksproducenter kommit långt. Men det importeras väldigt många leksaker, från länder där standarden är helt annorlunda. Centerpartiet har länge arbetat för bättre skydd för barn och jag är glad att Europaparlamentet nu har tagit tydligare ställning, säger Abir Al-Sahlani.

Nu kräver EU-parlamentet att EU tar fram hårdare regler på leksaker och ser till att kontrollerna på den inre marknaden blir bättre. Bland annat ska hormonstörande ämnen helt förbjudas.

– Leksaker måste bli säkrare. Idag är högre nivåer till exempel tillåtna för barn över 36 månader. Det har lett till att vissa producenter påstår att leksakerna är till för barn över tre år, trots att de vänder sig till betydligt yngre barn, förklarar Abir Al-Sahlani.