Sverige stöttar Ukraina med försvarsmedel

Sverige ökar stödinsatserna till Ukraina. Efter Putins invasion har Centerpartiet drivit på för både humanitär hjälp och försvarsmedel. Nu har riksdagen fattat beslut om att skicka defensiva vapen och skyddsutrustning till Ukraina.

– Det ukrainska folket lider, men de står inte ensamma. Beslutet för Sverige att skicka defensiva vapen är historiskt men framförallt nödvändigt, säger partiledare Annie Lööf.

Det ukrainska folket står med stort mod upp mot Putins militär och den fullskaliga invasionen. Men de ryska styrkorna är både större och bättre rustade. Om det ukrainska försvaret kollapsar riskeras både en större humanitär katastrof och dessutom Ukrainas framtid som en självständig stat. Centerpartiet har drivit på för att Sverige ska stödja Ukraina med såväl humanitär hjälp som med defensiva försvarsmedel.

– Vid exceptionella lägen måste man fatta exceptionella beslut. Nu är det tid att försvara friheten för Ukraina och friheten för Europa. Det är även Sveriges säkerhet och europeisk säkerhet som Ukraina nu försvarar så modigt mot en kärnvapenstat, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson.

Centerpartiet röstade ja till förslaget om att ge Ukraina defensiva vapen och skyddsutrustning. Det rör sig bland annat om 5000 Pansarskott 86, 5000 skyddsvästar, 5000 hjälmar och 135 000 fältransoner. Utöver detta ökar Sverige det humanitära biståndet med 500 miljoner och ger samma summa för att rusta Ukrainas försvar.

– Putin har missbedömt ilskan och beslutsamheten hos människor att stå emot hans hänsynslösa krig. Även på hemmaplan demonstrerar modiga ryssar mot hans envälde och kriget. Nu ser vi till att Ukraina får allt stöd de behöver i denna svåra tid, säger Kerstin Lundgren.

– Sverige måste göra det vi kan för att stå upp för demokratin och för Ukraina. Enighet är vår styrka – tillsammans inför vi kraftfulla sanktioner, tillsammans har vi isolerat den ryska ledningen och tillsammans fortsätter vi att stödja Ukraina, avslutar Annie Lööf.