Norden och Baltikum står enade med Ukraina

Under Nordiska Rådet samlades i dagarna representanter från olika partigrupper i Malmö. Temat för årets möte var Ukraina, med det tydliga budskapet om solidaritet med den ukrainska befolkningen.

– När ukrainarna nu så tappert kämpar för sin frihet och överlevnad, kämpar de också för vår frihet. Norden och Baltikum står enade med Ukraina, säger Centerpartiets Linda Modig.

Under 21-22 mars har det Nordiska rådet samlats i Malmö, för sin årliga session. Temat i år var kriget i Ukraina, och att man fokuserar på ett krig i Europa snarare än det nordiska samarbetet är unikt. Men Putins krigföring påverkar i högsta grad även Norden och Baltikum.

Bland andra medverkade Ukrainas ambassadör i Danmark, Finlands och Färöarnas utrikesministrar, Norges minister för nordiskt samarbete och Baltiska rådets president. För Centerpartiets del deltog riksdagsledamot och 1:e vice ordförande Linda Modig i debatten, som dessutom omvaldes till ordförande för partigruppen Mittengruppen.

– Vi fördömer Putins oprovocerade och oförsvarliga invasion av Ukraina. Vi uppmanar Ryssland att omedelbart avsluta sina militära insatser, sluta begå krigsbrott och villkorslöst dra tillbaka sina styrkor från hela Ukraina. Vi står i solidaritet med det ukrainska folket och står upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, förklarade Linda Modig.

Nordiska rådet uppvisade bred enighet kring att stödet till Ukraina behöver fortsätta, och att de nordiska regeringarna måste fortsätta hjälpa såväl det ukrainska folket som den ukrainska ledningen i kampen mot den ryska regimen.

Mittengruppen är Nordiska rådets näst största partigrupp med 24 ledamöter från 18 partier i de nordiska parlamenten. Centerpartiet representerades i Malmö av Linda Modig och Magnus Ek.