3,2 miljarder i skattesänkningar och stöd till Sveriges bönder

Idag presenterade Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl tillsammans med finansministern Mikael Damberg ett akut stödpaket till Sveriges lantbruk. Paketet innehåller totalt 3,2 miljarder kronor i skattesänkningar och stödinsatser, varav 2,1 miljarder är nya satsningar som presenteras idag.

- Med den dramatiska kris som svenska bönder står inför, med risk för fallande produktion och självförsörjning av livsmedel i Sverige, är det viktigt att hjälpen kommer snabbt, säger Martin Ådahl

Priset på insatsvaror såsom diesel, foder och gödsel har under lång tid ökat till mycket höga nivåer. Centerpartiet agerade tidigare i år för att tillsammans med regeringen leverera en nödmiljard till landets bönder. Rysslands krig i Ukraina har sedan dess lett till en fyrdubbel kostnadssmäll för Sveriges lantbruk.

Dagens stödpaket uppgår totalt till 3,2 miljarder kronor med särskilt fokus på ett utökat stöd till animalieproduktionen samt en maximal sänkning av dieselskatten som införs retroaktivt från den 1 januari i år.

-Den situation som svenska bönder befinner sig i är akut. Krisen riskerar att leda till minskad livsmedelsproduktion vilket hotar den svenska livsmedelsförsörjningen. Vi måste göra vad vi kan för att säkerställa att livsmedelsproduktionen upprätthålls och på sikt utökas. Därför är det mycket viktigt att stödet kommer på plats omgående, säger Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson

Det nya stödpaketet består av:

  • Utökat stöd till animaliesektorn ca 1,6 miljarder
  • Retroaktiv dieselskatteåterbäring ca 400 miljoner
  • Utökat Norrlandsstöd ca 50 miljoner
  • Stöd till yrkesfisket ca 40 miljoner