Nu får Sveriges pensionärer mer pengar i plånboken

Centerpartiet har sett till att landets pensionärer får det bättre ekonomiskt redan i höst. Det beslutades om i riksdagen när en extra ändringsbudget klubbades under eftermiddagen.

– Nu får Sveriges pensionärer mer pengar i plånboken i en tid då många har ekonomiskt tufft. Samtidigt värnar vi ett pensionssystem som är hållbart över tid, säger partiledare Annie Lööf.

Efter att samtliga förslag till vårändringsbudget föll i riksdagen i förra veckan har regeringens extra ändringsbudget nu klubbats. Förutom satsningar på totalförsvaret och Sveriges lantbrukare innehåller budgeten det pensionsförslag som Centerpartiet varit med och förhandlat fram.

– Vi har jobbat hårt för att Sverige ska ha hållbara pensioner, även för framtiden. Centerpartiets fokus har varit att göra det som är för Sveriges pensionärers bästa. Där var regeringen villiga att mötas, och det förslag som nu blir verklighet är en bra kompromiss, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson.

Regeringens ursprungliga förslag innehöll ett kritiserat garantitillägg – det så kallade Nooshi-tillägget – vilket varken var bra utformat eller träffsäkert. Centerpartiet arbetade hårt för att få till en bättre kompromiss inom pensionsgruppen, och slutligen slöts en överenskommelse med regeringen. Förslaget innebär 1000 kronor i höjd garantipension, upp till 100 kronor i bostadstillägg samt att utreda gas i pensionssystemet. Dessutom kommer skatten sänkas för personer som är över 65 år och jobbar.

Med den bakgrunden röstade Centerpartiet ja till regeringens extra ändringsbudget, som också innehåller viktiga förstärkningar till totalförsvaret och landets bönder.

– Centerpartiet har alltid röstat på det förslag som vi bedömer bäst och som vi har varit med och påverkat. Nu ser vi till att stärka pensionerna, rusta totalförsvaret och säkra avgörande stöd till landets bönder, säger Annie Lööf.