Dags att införa ett tredje juridiskt kön

Införandet av ett tredje juridiskt kön, för icke-binära, har redan majoritet i riksdagen. Nu kräver Centerpartiet att nästa steg tas under kommande mandatperiod.

– Det handlar om ett erkännande av icke-binära personers existens. Vi kan inte ha ett samhälle som osynliggör och diskriminerar en hel grupp, säger partiledare Annie Lööf.

HBTQI-rättigheter i Sverige har stärks de senaste decennierna, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Bland annat behöver vi införa ett tredje juridiskt kön, för personer som inte identifierar sig som man eller kvinna. I riksdagen har redan en majoritet uttryckt stöd för införandet, men regeringen har trots det inte gått från ord till handling.

– Många icke-binära och intersex-personer mår psykiskt sämre än andra. Att införa ett tredje juridiskt kön är en bekräftelse att bli sedd för den man är. Det löser långt ifrån alla problem, men det är ett stort steg på vägen, säger Annie Lööf.

Centerpartiet kommer att kräva att frågan om ett tredje juridiskt kön utreds kommande mandatperiod, i eventuella regeringsförhandlingar efter valet.

– Det är viktigt att vi tar icke-binäras och transpersoners situation på allvar, eftersom många lever i stor utsatthet i Sverige idag. Ett tredje juridiskt kön är dessutom redan verklighet i flera andra länder, exempelvis Australien, Island och Malta, säger Annie Lööf.