Kerstin Lundgren omvald till tredje vice talman

Riksdagen har samlats för att utse talmanspresidiet för den kommande mandatperioden. Till tredje vice talman utsågs Kerstin Lundgren från Centerpartiet.

– Det är ett viktigt och ärofyllt uppdrag, jag är både tacksam och hedrad att få möjlighet att fortsätta arbetet, säger Kerstin Lundgren.

Idag hålls riksmötets öppnande som markerar starten på riksdagsåret. Under gårdagen samlades den nyvalda riksdagen för att alla ledamöter skulle välja talman och vice talmän. Andreas Norlén fick återigen ett brett förtroende att fortsätta som talman, och till tredje vice talman valdes Centerpartiets Kerstin Lundgren.

– Vi har en viktig mandatperiod framför oss, när Sverige nu ska tas in i Nato och vara ordförandeland i EU. Jag är väldigt hedrad att få vara en del av talmanspresidiet i riksdagen de kommande åren, säger Kerstin Lundgren.

Kerstin Lundgren har suttit som tredje vice talman sedan valet 2018, och varit riksdagsledamot sedan 2002. Hon är också ordinarie ledamot i riksdagens utrikesutskott och varit utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.