Annie Lööf: Terrorstämpla Irans revolutionära garde

I sitt sista jultal som centerledare lyfte Annie Lööf situationen i Iran, och krävde tuffare sanktioner samt att det revolutionära gardet ska terrorstämplas.

– Sverige måste visa att vi står på den iranska befolkningens sida, för att de ska få sin frihet, säger Annie Lööf.

Varje år som partiledare har Annie Lööf hållit jultal. I februari nästa år ska centerledaren lämna över ordförandeskapet till sin efterträdare, så årets tal blev Annie Lööfs sista.

En stor del av talet belyste den allvarliga situationen i Iran. Sedan protesterna mot det iranska mullastyret började i september har minst 14 000 människor gripits, och alltför många unga och barn brutalt dödats. Situationen måste stoppas för att inte fler oskyldiga ska mista livet.

– Demonstranter i Iran fortsätter att gå ut på gatorna med risk för sina liv. För dem är det sjävklart att stå på rätt sida av historien – och det måste också den svenska regeringen göra, säger Annie Lööf.

Centerpartiet vill att Sverige och EU sätter hårdare press på den iranska regimen. Det krävs tuffare sanktioner, både nationellt och av EU. Dessutom vill Centerpartiet att det iranska revolutionära gardet ska terrorklassas.

– Vi kan inte stå tysta bredvid när människor i Iran fråntas sin frihet och så många demonstranter mördas av en förtryckande regim. Nu måste Sverige och EU göra allt vi kan för den iranska befolkningen, säger Annie Lööf.

  • De sanktionspaket som EU infört mot Iran måste nu skärpas. EU får inte bli en fristad för dem som begår övergrepp mot mänskliga rättigheter och som utsätter sin befolkning för terror.
  • EU bör terrorstämpla det Islamiska revolutionära gardet (IRGC) som försvarar det blodiga förtryck som Irans mullastyre utsätter befolkningen för. USA har redan fattat ett sådant beslut. Även ALDE, det liberala europeiska partiet, driver på för samma sak.
  • Centerpartiet vill skärpa sanktionerna mot Iran på EU-nivå men också nationellt. Regeringen behöver driva på för att EU ska vidga de riktade sanktioner som redan införts mot vissa ledande personer inom det Islamiska revolutionära gardet.
  • Sverige måste införa egna Magnitskyjsanktioner, för att kunna sanktionera enskilda individer även om EU inte förmår göra det.